Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-19 11:34:00

Gulyás Gergely a jövőbeli szigorításokról: “Meglátjuk”

A csütörtöki kormányinfón többek között arról kérdeztük Gulyás Gergely minisztert,, hogy Orbán Viktor az Európai Tanács esti videókonferenciáján bejelenti-e a vétót, miről beszélt a miniszterelnök Angela Merkellel, valamint várható-e még korlátozás karácsony előtt.

A kormány a tegnapi ülésén áttekintette a járványhelyzetet, Gulyás Gergely ennek értékelése kapcsán elmondta, hogy különösen egy ilyen nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás rendkívüli fontossággal bír. Hangsúlyozta, hogy az álhírekkel ellentétben a kormány nem hosszabbította meg a korlátozó intézkedéseket, azok december 11-ig vannak érvényben. A kormány kéthetente értékeli az intézkedéseket, most a napokban szűrhetjük majd le az első tapasztalatokat, egyelőre nem tudják, szükség lesz-e ezek meghosszabbítására. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány jövő szerdán értékeli az eddigi lépéseket és tárgyal arról, szükség van-e további

A vakcinák kapcsán Gulyás elmondta, hogy mindenkivel tárgyalnak, akik a vakcinák beszerzésben segíteni tud. Most azt tudják mondani, hogy az AstraZeneca Oxfordban kifejlesztett anyagából 6,5 milliót kötöttek le, ebből két oltás szükséges, vagyis 3,27 millió adagról van szó. A Johnson & Johnson amerikai vakcinájából 4,3 milliót, míg a Pfizer 94%-os hatékonyságú vakcinájából 4,439 millió adagra szerződtünk.

Ez összesen mintegy 12 millió oltóanyagot tesz ki, ebbe nem számít bele a kínai vagy orosz vakcinák. Ezek ára több, mint 36 milliárd forint- mondta a miniszter.

A múlt héten döntöttek az óvodai-bölcsődei személyzet teszteléséről, körülbelül 1000, 2 fős csapat fogja a tesztelést végezni, egy nap 3 helyen fognak tesztelni, így egy hét alatt végezhetnek. Azt remélik, ez is hozzá fog járulni ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a fertőzöttek számáról.

Gulyás Gergely ezt követően kijelentette, hogy Magyarország jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a 7 éves költségvetést, illetve az Új Nemzedék Alapot, tekintettel arra, hogy olyan feltételekkel kötötték össze, ami Magyarország számára elfogadhatatlan és veszélyes, Szerinte a jogállami viták a bevándorlással kezdődtek, korábban mindenki egyetértett azzal, hogy a jogállami kérdéseket a 7-es cikkely alapján kell kezelni.

A miniszter tájékoztatójában elmondta, hogy az Új Nemzedék Alappal a kezdetek óta nem értettek egyet, mert nem csak Németországgal, hanem a déli államokkal is közös adósságba kerülnek.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a jogállami iránt, a szólásszabadságot, a bíróságok függetlenségét, szerinte sokkal jobb a helyzet itthon, mint mondjuk 2006-ban volt. 1990 óta Magyarország a jogállami elveknek megfelelően működik. A jogállamot tőlük félteni nem kell, itt viszont arról van szó szerinte, hogy a bevándorlással szemben álló államokat hogyan lehet térdre kényszeríteni.

Gulyás úgy látja, hogy két támadás indult Magyarországgal szemben, az egyik Soros Györgytől, a másik az egyesült ellenzéktől- Soros azt mondja, hogy pénzügyi eszközökkel térdre kell kényszeríteni Magyarországot és Lengyelországot. Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem tudunk elfogadni, ő volt az, aki 1992-ben bedöntötte a fontot, a német újraegyesítés után a márka ellen spekulált, 2008-ban megkísérelte tönkretenni az OTP-t- szögezte le Gulyás.

Magyarország kitart amellett, hogy kivel akarunk együtt élni és kivel nem, elutasítjuk-e a migrációt vagy sem. Mindezek miatt Magyarország ebben a formában nem enged a zsarolásnak – húzta alá a miniszter.

Szavai szerint a magyar gazdaság tartópillérei kellően erősek. Bár nagy lesz idén a gazdasági visszaesés és a költségvetési hiány, de jövőre már gazdasági növekedés lesz. Az államadósság jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben, ezért most van miből hitelt felvenni. De az EU mentőalapjával Magyarország a kezdetektől nem értett egyet.

Vétózni fog ma Orbán Viktor?

Az ATV kérdésére, miszerint megvétozza-e Orbán Viktor miniszterelnök az EU-büdzsét és az uniós 750 milliárdos segélyalapot az Európai Tanács ma esti videókonferenciáján, Gulyás elmondta, hogy már megvétózta, ez múlt időben megtörtént mind lengyel, mind magyar részről Merkel irányába. Annak, hogy a mentőcsomag és költségvetés jelen formájában érvénybe lépjen az esélye nulla- közölte kérdésünkre a miniszter. Költségvetésre szükség van, viszont a segélyalapra nincs, a szolidaritás, segítségnyújtás miatt mentek bele. A bevándorlással való zsarolásnak nem tudnak eleget tenni, ezért ebben a formában nem lesz költségvetés- szögezte le a miniszter.

Az ATV azonon felvetésére, hogy milyen konkrét feltételei vannak a magyar kormánynak, amelyek teljesülése esetén a Orbán Viktor miniszterelnök mégsem emel vétót, Gulyás elmondta, hogy az Európai Unió hét évtizedes történetében soha nem volt olyan, hogy a pénzügyi kifizetések ne pénzügyi intézkedésekkel kapcsolják össze. Hajlandóak szigorúbb szabályokat támogatni korrupciós kérdésekben, amit nem hajlandóak támogatni, az az, hogy politikai ügyeket ne Budapesten, hanem Brüsszelben döntsenek el. Gulyás szerint a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások a migrációval összefüggésben vannak. A status quo pártján állnak, a hét évtizedes szabályokat megfelelőnek tartják, nem gondolják, hogy járványhelyzet esetén kellene ilyen új szabályokat hozni.

Arra, hogy az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárás lezárása a német diplomatákkal, a Merkel kancellárral folytatott informális vagy hivatalos megbeszéléseken szóba kerülhet-e a jogállamisági mechanizmusról szóló alkufolyamatban, Gulyás úgy reagált, hogy nem tartják lényeges kérdésnek a 7-es cikkely szerinti eljárást, szerinte Európának jobb lenne, ha nem végezne koncepciós eljárásokat a tagországaival szemben, de ők “jól elvannak”.

Donald Tusk elnök a Twitteren arról posztolt, hogy kizárhatják a Fideszt az Európai Néppártból a vétó miatt. Erre Gulyás úgy reagált, hogy Donald Tusk kapcsán annyit tudott mondani, hogy 2018-ban azt nyilatkozta, hogy a kifizetések jogállamisággal való összekapcsolása nem jó ötlet. Azokat a pénzeket, amelyeket költségvetésre szánunk, nem szabad pusztán politikai céloknak alávetni- idézte Tuskot Gulyás, ebből azt gondolják, hogy Tusk a magyar kormány támogatói között van.

Kell szigorítani?

Az ATV kérdésére, miszerint karácsony előtt kell-e szigorítani, Gulyás ennyit válaszolt:”Meglátjuk”.

Gulyás elmondta, hogy Jakab Ferenc virológus a kormányzati víruskutató akciócsoport vezetőjének a véleményét is szívesen hallgatják.

A járvány tetőzésére vonatkozva különböző prognózisok vannak, általában decemberre vagy januárra teszik a tetőzés idejét, ezért viszont a kormány nem tud felelősséget vállalni- válaszolta Gulyás az ATV kérdésére.

Radikálisan javuló számok kellenek ahhoz, hogy karácsony előtt lazításról lehessen dönteni - válaszolta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. Hozzátette: a december 11-i határidő előtt 5-7 nappal dönt majd a kormány az intézkedések esetleges meghosszabbításáról vagy újabb korlátozásokról. 

Mennyi idő múlva lehet hatása a múlt héten bejelentett szigorításoknak?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink