Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-20 05:50:00

Fertőzöttet találtak egy pécsi idősotthonban, mindenkit leteszteltek

Karanténba vonult Komló polgármestere, miután az egyik családtagja elkapta a koronavírust. Egy pécsi idősotthonban is találtak fertőzöttet, ezért az összes dolgozót és ápoltat tesztelik. Nagykanizsán pedig az egyik hajléktalanszálló lakóin végeztek szűrővizsgálatokat.

Letesztelték az összes bentlakót, és a személyzetet is a pécsi önkormányzathoz tartozó idősek otthonában, miután koronavírus-fertőzés gyanúja merült fel az egyik gondozottnál.

"Ez egy beteg, akit korábban kórházi vizsgálatra elvittek. A vizsgálat előtt is végeztünk tesztet, a kórházban is vizsgálták, így mind a kettő negatív lett, és a második kórházban végzett tesztje lett pozitív. Ezt követően a teljes protokollt életbe léptettük az idősotthon kisebbik telephelyén. Ez azt jelenti, hogy a teljes tesztelés meglett és tegnap megtörtént a teljes fertőtlenítés, és a teljes vizsgálat is kontaktkutatásilag" - mondta el Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere.

Közben Komlón hatósági házi karanténba került Polics József, a város fideszes polgármestere, miután egyik hozzátartozója, akivel egy háztartásban él, pozitív koronavírus-tesztet produkált.

Bár Nagykanizsán a járványhelyzet miatt zárva tartanak a könyvtárak, a helyiek mégsem maradnak olvasnivaló nélkül, ugyanis a rendkívüli helyzetre való tekintettel emailben és telefonon is lehet kölcsönözni.

"Interneten, e-mailben vagy telefonon igényel, a honlapunkon azonosítani tudja a könyveket, mi összecsomagoltuk, megbeszéljük az időpontot mikor találkozunk a könyvtár bejáratánál. Ez a találkozó létrejön, ő átveszi a könyvet, és ha vissza akarja hozni, nem kötelező, mert meghosszabbítottuk a kölcsönzési időt. De ha vissza akarja hozni a könyvet, akkor vissza is vesszük" - ismertette a kölcsönzés menetét Czupi Gyula, a Halis István Könyvtár igazgatója.

A nagykanizsai hajléktalanszállón lassan két hete kijárási tilalom van a járvány miatt. A Máltai Szeretszolgálat most szűrőbuszt küldött az intézményhez, ahol felmérték a lakók egészségügyi állapotát, emellett mindenki tüdőszűrésen esett át.

"A koronavírusnak az egyik leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás, amit most itt meg tudnak nézni, tehát olyan különleges röntgen képet ad, ami a koronavírus diagnosztizálását tulajdonképpen segíti" - mondta Szőke Rozália, a hajléktalanszálló intézményvezetője.

Késő estig összesen 120 lakót vizsgáltak és teszteltek le a szeretetszolgálat egészségügyi munkatársai.

Letesztelték egy pécsi idősotthon összes lakóját

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink