Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-19 21:16:00

Deutsch Tamás: nem fogjuk a nevünket adni ahhoz, hogy az Európai Uniót szétverjék

Nem lehet szubjektív, önkényeskedésre lehetőséget adó feltételeket az uniós támogatások mellé rendelni. Erről Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője beszélt Jean-Claude Juncker és Donald Tusk korábbi kijelentéseit idézve az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Szerinte 2017-18 óta történt valami, amelynek következtében azok az országok, amelyek nemet mondanak a bevándorlásra, nem számítanak „kósernek" Európában.

Deutsch Tamás nem szívesen nevezi jogállamisági klauzulának a szerinte politikai zsaroló eszközt, és úgy látja, van esély arra, hogy lesz megállapodás a magyar és lengyel kormány és az uniós intézmények között.

A képviselő felidézte: 2020 júliusában megállapodtak abban, hogy a pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban ezek tiszta felhasználására helyezik a hangsúlyt. Ezt a konszenzust rúgta fel az Európai Parlament többsége kitartó aknamunkával – vélekedik a Fidesz EP-képviselője, aki szerint a jogállamisági klauzula beépítése messze nem csupán Magyarország és Lengyelország, de Csehország, Bulgária és Horvátország ellen is irányul.

A V4 mindegyik országa tűz alatt van – jellemezte a helyzetet Deutsch Tamás, aki szerint az uniós intézményekben Babis cseh miniszterelnököt még Orbán Viktornál is élesebb támadások érik.

Deutsch Tamás szerint még elméleti lehetőségként sem létezik az az opció, amely alapján 2021-től az előző, 2020-ig érvényes uniós büdzsé maradjon érvényben.

Arra a kérdésre, hogy feltétlenül cél-e a megegyezés Brüsszellel, Deutsch Tamás azt válaszolta: Magyarországnál EU-barátabb ország kevés van a kontinensen, de azt nem vagyunk hajlandók elfogadni, hogy az európai baloldal sorban kiléptesse az európai országokaz az Európai Unióból és belekényszerítse őket egy Európai Birodalomba. A Fidesz EP-képviselője hozzátette: bármi áron nem törekszenek megegyezésre Brüsszellel.

Nem fogjuk a nevünket adni ahhoz, hogy az Európai Uniót szétverjék. Szubjektív politikai feltételekhez büntetést kötni a legrosszabb kommunista időket idézi – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.​

Költségvetési vétó és jogállamisági vita

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink