Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-19 07:58:00

A volt országos tisztifőorvos szerint Szijjártó Péter orosz vakcinával kapcsolatos bejelentése "érdektelen politikai kommunikáció"

A magyar települések 88 százalékán találtak már találtak igazolt koronavírus fertőzöttet, Müller Cecília szerint most már bárki lehet fertőzött, illetve fertőző. Falus Ferenc szerint a vakcinák hatékonysága még mindig erősen is kérdéses, többek között ezért is minősítette érdektelennek Szijjártó Péter orosz vakcinákra vonatkozó bejelentését.

Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos azt nyilatkozta, hogy közel egymillió koronavírus fertőzött lehet az országban, ami azt jelenti, hogy minden 10. ember vírusfertőző. Falus az Egyenes beszédben leszögezte, hogy azoknak, akik megfertőződnek a 80 százaléka biztosan nem fordul orvoshoz. A hatóság látókörébe azok jutnak, akik orvoshoz fordulnak, plusz ha ehhez még hozzáadjuk a halottak számát, akkor jön ki az egymillió körüli adat- vélekedett a volt országos tisztifőorvos.

100 megfertőzöttből 2-3 ember meghal, és 5-7 kerül az intenzív osztály. Falus szerint a nyájimmunitáshoz az kellene, hogy 5 millióan átessenek a víruson. Egyre többen vannak azok, akik néhány hónap után ismét elkapják, ezért kérdésesnek tartja a nyájimmunitás hatékonysága.

Olaszországban azokat, akik tavasszal kórházba kerültek, visszahívták kontrollvizsgálatra, az esetek 80 százalékánál nem múltak el nyomtalanul a tünetek- magyarázta Falus. Azt nem lehet tudni, hogy akik kevés tünettel estek át.

Falus szerint érdektelene politikai kommunikáció Szijjártó Péter részéről az, hogy elsőként kapunk 10 mintát az orosz vakcinából. Hangsúlyozta, hogy az egészségre veszélyt nem jelent, viszont a vakcinák hatékonysága erősen kérdéses számára.

Már a települések 88%-án megjelent a koronavírus

 

Az orosz vakcinológia a világon élenjáró volt mindig, nem kell lebecsülni- felelte Falus Ferenc arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát orosz vakcinával, viszont azt is hangsúlyozta, hogy a tömeges oltásra olyat szeretne, amelyet az Európai Unió engedélyez.

Szerinte a kormány hibát követett el azzal, hogy azt kommunikálta influenza elleni oltás kapcsán, hogy van jobb és rosszabb vakcina, ezt most az emberek nagy része a koronavírus elleni oltásra is kiterjeszti.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink