Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-18 17:47:00

Szijjártó fontos bejelentést tett a brazilokkal való kapcsolatunkról

Érdek- és értékalapú szövetség jött létre Magyarország és Brazília között - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, miután Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter a harmincpercesre tervezett, de másfél órásra nyúló tárgyalásról beszámoló videóban azt mondta: Magyarország és Brazília kormánya és vezetője hasonlóan közelíti meg a világpolitikát "leginkább feszítő" kérdéseket. Mindkét ország egyszerre szembesül a "liberális mainstream folyamatos támadásával", "folyamatos hazugsághadjáratnak" vannak kitéve, és "folyamatosan különböző megfélemlítési kísérletekkel" találják szembe magukat a nemzetközi politikában.

A miniszter szerint a nemzet-, a vallás- és a családellenes erők nemzetközi szinten egyre erőteljesebb támadásokat indítanak a "patrióta, családpárti, keresztény politikát végrehajtó, hazafias" kormányok ellen, ezért fontos, hogy az ilyen típusú kormányok - így Magyarország és Brazília is - szorosabban együttműködjenek.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy fontos előrelépés történt a védelmi együttműködés tekintetében: megállapodtak arról, hogy Magyarország a honvédség által a szolgálatból kivont Antonov típusú szállító repülőgépeket két brazil gyártmányú géppel pótolja.

Magyarország támogatja, hogy Brazília minél hamarabb tagja legyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek, és nyitott arra, hogy az Európai Unió és a latin-amerikai országok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról "értelmes vita folyjon", és "ne ideológiai mázat öntsünk erre a kérdésre" - jelentette ki.

Hozzátette, megerősítették az ENSZ-en belüli együttműködést is: Brazília támogatja, hogy Magyarországé legyen az ENSZ-közgyűlési elnöki pozíció 2022-2023-ban, cserébe Magyarország támogatja Brazília jelölését a Biztonsági Tanácsba és a Nemzetközi Büntetőbíróságba is.

A miniszter beszélt arról is, hogy mindkét ország határozottan elítéli a kereszténység ellen az elmúlt időszakban indult támadásokat, és egyetértenek abban, hogy ezeket a támadásokat a lehető leghatározottabban vissza kell verni. Továbbá mindkét ország erőteljes, migrációellenes politikát folytat, és nem fogadja el, hogy a demokráciának vagy a jogállamiságnak az legyen a "fokmérője", hogy egy ország befogad-e illegális bevándorlókat vagy sem - jelentette ki Szijjártó Péter.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink