Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-18 20:39:00

Dobrev Klára szerint Orbán indoklása a vétóval kapcsolatban "már kínosan bugyuta"

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy látja, a döntés már megszületett, így a miniszterelnöknek már felesleges "toporzékolni".

Orbán Viktor nyilatkozatot adott ki, amelyben vétója indoklásaként a migrációt hozta fel. A miniszterelnök szerint ugyanis ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak - fogalmazott Orbán Viktor. Azzal folytatta: a jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják.

Dobrev Klára az ATV Egyenes beszéd című műsorában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki pontosan tudja, miről szól a jogállamiság - példaként említette a független bíróságokat, ügyészséget vagy a független újságírókat. Szerinte Orbán Viktor indokása már "kínosan bugyuta".

A képviselő hangsúlyozta: a döntés már megszületett, így "felesleges toporzékolni".

Felidézte: amikor egy országot felvesznek az Európai Unióba, akkor megvizsgálják a jogállamiságot is, mégpedig szigorú kritériumok alapján - Dobrev Klára szerint még Orbán Viktor is emlékezhet rá, hazánk esetében hogyan zajlottak ezek a tárgyalások, hogyan próbált Magyarország is megfelelni ezeknek a kritériumoknak. Ezek alapján hazánkat ma már nem vennék fel az Unióba - tette hozzá.

Korábban az atv.hu-nak kormányközeli források nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, akik abban látszanak reménykedni, hogy talán része lehet a Magyarország ellen folyó 7-es cikkelyes eljárás lezárására tett korábbi német ígéret a magyar kormány és a Brüsszel, illetve Berlin közötti, a magyar vétó miatti alkufolyamatnak. Ezzel kapcsolatban Dobrev Klára óvatosan fogalmazott, azt mondta, nem tudja elképzelni mi lehet a háttérben. Azt mondta: a 7-es cikkely szerinti eljárás eddig is "picit döcögött", senki nem készült el az Európai Unióban egy ilyen magatartásra, ezért is szerették volna, hogy legyen egy másik jogállamisági kritérium, ami most megszületett.

Kontroll nélkül akarja a pénzt osztani Orbán a haveroknak?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink