Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-18 15:58:00

Volt MNB-alelnök Orbán vétójáról: "minden, amit a miniszterelnök ebben az ügyben mond, hazugság és szemfényvesztés"

Bodnár Zoltán szerint Magyarország jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy nélkülözni tudná a támogatási alapból és az uniós költségvetésből érkező forrásokat, mivel devizatartalékai igen szerények.

A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke az ATV Start című műsorában arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök politikai vétójából következhet-e valódi, jogi vétó, úgy reagált: minden, amit Orbán Viktor ebben az ügyben mond, "hazugság és szemfényvesztés". A miniszterelnök ugyanis arról beszél, hogy minket nem érdekel sem a támogatási alap pénze, sem pedig az EU-s költségvetés, miközben az ország devizatartalékai szerények. Bodnár Zoltán szerint idén Magyarország felvett 6 milliárd euró és 500 millió eurónak megfelelő összegű jent, ezzel lehetett feltölteni a devizatartalékot, de ez az a szint, ami ma a külföld kezében lévő államadósságot jelenti.

Hozzátette: ez ugyanakkor megfelel annak az alapvető szabálynak, ami azt mondja ki, hogy egy évnyi rövid lejáratú asdósságnak megfelelő összeggel kell rendelkezni. A volt szakember úgy fogalmazott: Magyarország a vétó bejelentése után közel sem tudna olyan feltételekkel hitelhez jutni, mint a november eleji kibocsátásnál tette.

Bodnár Zoltán hangsúlyozta: az a forrás, ami az Európai Uniótól érkezik, döntően vissza nem térítendó támogatás, amit szerinte az Unió nullához közeli kamaton fog megvalósítani. Ráadásul úgy látja, hazánk nincs abban a helyzetben, hogy nélkülözhetné ezeket a forrásokat.

A szakember rámutatott: ha Orbán Viktor "belelavírozza magát ebbe az irdatlan konfliktushelyzetbe", haszontalan szereplő lesz Kína és Oroszország számára is, mert egy ilyen szereplőre nem lesz szükségük, hogy támogassa kezdeményezéseiket az Unión belül. Ennek következtében pedig sem Kínának, sem pedig Oroszországnak eszébe sem jut majd, hogy Magyarországot finanszírozza.

A volt jegybanki alelnök hozzátette: a Paks2 beruházáshoz vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséhez kapcsolódó hitel drága ahhoz képest, ahogy az Európai Uniótól pénzhez tudna jutni Magyarország.

A közpénz definíciója

A szakember kitért az Alaptörvény módosításáról benyújtott törvénytervezetre is, amelyben a közpénzről is szó esik, pontosabban annak definíciójáról. A módosításban ez áll: "közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése".

Bodnár Zoltán szerint ennek a módosításnak egy lényeges eleme van: a nyilvánosság előli elzárása ezeknek a pénzeknek. Az Alaptörvény módosítása ugyanis szerinte nem érint egyéb jogszabályokat, az Állami Számvevőszékről szóló és az államháztartásra vonatkozó törvény nem változik, tehát továbbra is kötelességük az állami eredetű pénzek felhasználása.

A szakember szerint ez a pont az adatnyilvánosságnál és a közérdekű adatokhoz való hozzáférésnél lesz egy hivatkozási pont az állami intézményeknek.

Alaptörvény-módosítás: változott a közpénz definíciója

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink