Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-19 05:11:00

A szakszervezeti elnök szerint a BKV-sofőrők idegesek és félnek a fertőzéstől

Aláírásgyűjtésbe kezdtek és az operatív törzstől kérnek sürgős védelmet a BKV-s járművezetők. A követelések között szerepel a sofőrülés kordonnal való leválasztása és az elsőajtós fel- és leszállás felfüggesztése. Híradónknak a szakszervezeti elnök azt mondta: a dolgozók idegesek és félnek. Közben egy érintett hozzátette, ő nem magát, sokkal inkább a szüleit félti. Válaszában a BKV azt írta: a kordonozás és az elsőajtós rend változtatása sincs napirenden.

Hetek óta sürgetik az érdekvédők a sofőrök hatékonyabb védelmét garantáló intézkedéseket, ám szerintük az illetékesek nem tettek semmit. A BKV járművezetői ezért aláírásgyűjtést indítottak, az Egységes Közlekedési Szakszervezet pedig az operatív törzshöz fordult segítségért.

Az elsőajtós fel- és leszállás felfüggesztésén túl az érintettek a sofőrülés kordonnal való elválasztását szeretnék elérni. Sürgetik továbbá a fedélzeti jegyértékesítés szüneteltetését, és azt is, hogy a sofőrök felmentést kapjanak a kötelező maszkviselés alól.

A szakszervezeti elnök célja, hogy a munkatársak ne félelemmel induljanak munkába.

"El vagyunk késve. Nem azt szeretném megvárni, míg kialakul egy gócpont, hanem ezt szeretnénk megelőzni. Mert jelen pillanatban ez az egyetlen hatékony módszer, a megelőzés. És a dolgozóink, hangsúlyozom a dolgozóink idegesek, félnek a fertőződéstől, és ezt próbáljuk megakadályozni - nyilatkozta az ATV Híradójában Naszályi Gábor. 

Védelmet sürgetnek a járművezetők Müllertől

 

A fővárosi önkormányzat mellett a BKV-t is kereste korábban a szakszervezet. A közlekedési vállalattól már közel két hónapja is a védelmi intézkedések bevezetését kérték. A járványtól való félelem mellett ugyanakkor más nehézségek is adódnak a mindennapi munka során.

Több sofőrt is kerestünk, de engedély nélkül nem nyilatkozhattak. Bár járvány van, többen szóvá tették, hogy a telephelyeken nem mérnek testhőt. Mint ahogyan azt is, hogy noha kézfertőtlenítő szappan van a pihenőhelyeken, kimondott kézfertőtlenítő még sincs.

Egy buszvezető - nevét és arcát nem vállalva - azt mondta, ő leginkább a szüleit félti.

"Nem is annyira az én megbetegedésem az érdekes, bár a szövődmények ugye mindenkit sújthatnak. A szüleim még élnek, oké, hogy a maszkot fölveszem, amikor bemegyek hozzájuk, de nem szeretnék senkit megfertőzni. De legyen szó egy vadidegenről, őt sem szeretném megfertőzni, úgyhogy mindenképpen szerencsés lenne, ha a munkahelyemen nem szedhetném össze."

Híradónk megkeresésére a BKV azt írta, a sofőrök utastéri leválasztása és a jegyértékesítés felfüggesztése már megtörtént. Az első ajtós felszállási rend felfüggesztése és a járművek elejének kordonozása azonban nincs napirenden.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink