Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-17 14:46:00

Varga Judit keményen számon kérte Belgium és Dánia képviselőit a jogállamisági kettős mérce miatt

"Jogállamisági kérdésekben elfogadhatatlan a kettős mérce" - hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Tanácsának keddi ülésén.

A tanács az Európa-ügyi miniszterek részvételével Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia és Észtország jogállamisági helyzetét vitatta meg.

Az igazságügyi miniszter felszólalásában rámutatott, hogy az Európai Bizottság a kormányzat által kinevezett belga vagy dán médiahatóságok függetlenségével kapcsolatban más standardokat alkalmaz, mint az Országgyűlés által minősített többséggel választott magyar médiatanács esetében.

A bizottság jogállamisági jelentése a Médiapluralizmus Monitor értékelését is csak Magyarország esetében tartotta fontosnak idézni, a belga és dán médiakoncentrációval kapcsolatos aggályokról mélyen hallgat - számol be a miniszter Facebook-oldalán.

Belgiumban és Dániában az igazságügyi miniszter egyedi ügyekben is utasíthatja az ügyészséget. "Milyen esetekben lehet helyénvaló az, hogy a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben utasítja az ügyészséget?" - tette fel a kérdést a meghallgatáson Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy Dániában egyáltalán nem működik bírákból álló és bírák által választott független testület, amely közreműködhetne a bírókiválasztásban és a bíróságok igazgatásában.

A bizottság jogállamisági jelentése ezt nem tartotta aggályosnak, Magyarország esetében viszont hosszasan kritizálta a végrehajtó hatalomtól független Országos Bírói Tanács jogosítványainak vélt hiányosságait - mondta.

Magyarország kész megosztani tapasztalatait az alkotmányosan független ügyészég vagy a független és választott bírói testületek részvételével működő bírósági igazgatás körében. "Kérdéseimre és felvetéseimre azonban Belgium és Dánia képviselőitől hárító vagy egyszerűen valótlan válaszokat kaptam" - értékelte a meghallgatást Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szerint nemcsak a bizottság alkalmaz kettős mércét, a jogállamiság barátai is más mércével mérik magukat, mint Magyarországot: "Csak akkor érdekes számukra a jogállamiság, ha azt politikai és ideológia zsarolásra tudják felhasználni."

Jogállamisági kérdésekben (is) elfogadhatatlan a kettős mérce❗️ A Tanács az Európa-ügyi miniszterek részvételével ma...

Közzétette: Varga Judit – 2020. november 17., kedd
Vita a jogállamisági mechanizmusról

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink