Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-17 12:45:00

Müller Cecília: mindannyiunk felelőssége, hogy az egészségügy bírja a terhelést

Keddre virradóan 5203 betegnél mutatták ki a koronavírust és 91 fertőzött hunyt el. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a legfiatalabb áldozat 25 éves volt, és az is kiderült, mikortól nem számít fertőzőnek egy beteg.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóját Torba Attila alezredes azzal kezdte, hogy a honvédség segít abban, hogy megóvják a lakosság biztonságát, hozzárjáruljanak a védekezéshez. 

- Közel 60 katona vesz részt a kórházparancsnoki rendszerrel kapcsolatos feladatokban.

- Az egészségügyi intézményekben mintegy 1100 katona kezdte meg a munkát, olyan feladatokban segítenek, amikhez nem kell szakképpesítés, főleg a hőmérőzést végzik, adminisztratív, logisztaikai feladatot látnak el

Torba felhívta a figyelmet, hogy a katonák a rendőrökkel együtt járőröznek - egyedül nem intézkedhetnek a civilekkel szemben -, ahogy más európai országban, úgy nálunk is elkerülhetetlen a katonai jelenlét. A rendőrökkel kiegészülve tartathatják be a szabályozásokat. 

Müller Cecília azzal folytatta, hogy 5203 új pozitív személyt regisztráltak, ezzel a Magyarországon 152 ezer 659 pozitív személyt tartanak nyilván, a gyógyultak száma is növekszik: jelenleg 34 ezer 185 fő lábalt ki a betegségből. Mindez azért is fontos, mert az országos tiszti főorvos a vérplazma adásra hívta fel a figyelmet, hogy aki átesett a fertőzésen, és teheti, vizsgáltassa ki magát, hogy alkalmas-e műveletre. Ha elég ellenanyagot termel a szervezet, és elég van a vérplazmában, segíthetünk a súlyos eseteken. A jelentkezők körülbelül tíz százaléka rendelkezik elég ellenanyaggal, így nem mindegy hányan mennek el. 

"Aki megteheti, kérem, tegye is ezt meg" - mondta Müller Cecília. 

A keddi adatok alapján egy 25 éves férfi is elhunyt, aki tüdődaganattal is küzdött. A legidősebb koronavírus-halott 95 éves volt, és összesen 3281 beteg halála kapcsolható a járványhoz, ugyanakkor még mindig fontos leszögezni, hogy általában kísérőbetegségként, súlyosbító körülményként jelenik meg a koronavírus. Az elhunytak összesen 7 százaléknál nem találtak az orvosok semmilyen alapbetegséget. 

Jelenleg 576 beteg szorul légeztetőgépre.

Müller azt is elmondta a tájékoztatón, hogy hétfőn az adatszolgáltatás késedelme miatt nem tudták ismertetni a tesztek számát, de már a helyes adatok szerepelnek az összesítésekben. 

Mindannyiunk felelőssége, hogy csökkentsük az egészségügyre nehezedő nyomást - mondta Müller Cecília, és hozzátette, hogy azon legyünk, hogy elkerüljük a fertőzést, hogy ne háruljon olyan extrém terhelés az egészségügyre, mint azt más európai országokban látjuk. 27 európai ország között, mind a halálozásban, mind az új fertőzöttek számában a középmezőnyben helyezkedünk el. Még nem értünk a járványcsúcs tetejére. 

Az országos tiszti főorvosnál rákérdeztek arra, hogy a siófoki gondozási központban felütötte-e a fejét a járvány. Müller megerősítette az értesüléseket, és elmondta, hogy az 56 dolgozó közül tízen fertőzödtek meg, a 99 gondozott közül pedig 44 fő lett pozitív. A többség jól van, egy főt szállítottak kórházba és hárman elhunytak. Ilyenkor az orvosoknak fokozottan kell figyelniük a gondozottak állapotát. 

Ha valaki átesett a betegségen hat hónapig tekintik védettnek, de ez sem általánosítható, lehetnek eltérések. Amikor a betegség lecseng, és három napja tünetmentes valaki, illetve a tünetek kezdete óta eltelt tíz nap, akkor WHO szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az adott személy már nem fertőz. Ez akkor igaz, ha enyhe lefolyású volt a betegség. 

Ha súlyosabb tüneteket produkált a beteg, jellemzően a klinikus mondja meg, mikor válik gyógyulttá a személy. De ha három napja tünetmentes az illető, és a tünetek kezdete óta 21 nap telt el, akkor nagyon valószínűséggel ő sem fertőz. 
Hogyan csökkenthető az egészségügy leterheltsége?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink