Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-17 14:10:00

Fordulat: Palkovicsék felajánlják az OTKA pályázatokban a döntést az Akadémiának

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszaadná az OTKA-pályázatok bírálati jogosultságát az Akadémiának – jelentette be Palkovics László parlamenti bizottsági meghallgatásán.

Az alapkutatások a kutatás-fejlesztés meghatározó részét képezik, megalapozzák és kiegészítik az innováció, az ipari, gazdasági, társadalmi versenyképesség támogatását. Közös cél, hogy a tehetséges magyar kutatók számára átlátható, korrekt, szakmai kritériumokon alapuló támogatási rendszer jöjjön létre Magyarországon. A kiválósági rendszer 2014 előtt az MTA szervezetén belül működött. A döntési mechanizmust az Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József vonta ki az intézmény hatásköréből, és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét hatalmazta fel különleges bírálati jogosultsággal. Az innovációs tárca 2018-as megalakulása óta dolgozik azon, hogy visszaadja a döntési jogokat a egyes kollégiumoknak – hangsúlyozta Palkovics László a kulturális bizottsági parlamenti meghallgatásán.

Az ITM szándékai szerint a szakmai munkát irányító döntéshozó szerv az OTKA Bizottság lenne, amelynek elnöki tisztségét az MTA főtitkára töltené be. Olyan konstrukció kidolgozása a cél, amely minden érdekelt fél számára biztosíthatja majd az alapkutatások rendszerének átlátható, eredményes működését – emelte ki tegnapi meghallgatásán a miniszter. Ennek érdekében jelenleg is zajlanak az egyeztetések a Akadémia és Palkovics László tárcája között.

Szeptemberi konfliktus

Szeptemberben konfliktus bontakozott ki az Akadémia elnöke, Freund Tamás és az ITM között, Az MTA elnöke akkor kifejezetten sérelmezte, hogy Palkovics László megváltoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértői testületek által felállított rangsorát, átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról. Ennek legkirívóbb eseteként miniszteri döntéssel, egy, a testület által utolsónak rangsorolt pályázat is támogatást kapott. Az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke azonnal le is mondott.

Akkor Freund Tamás levelet is írt Palkovics Lászlónak. Erre válaszolta azt az innovációs miniszter, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat intézményei számára 22 milliárd forintos többlet-finanszírozást biztosít a költségvetés. De Palkovics László arra is felhívja Freund Tamás figyelmét, hogy az újonnan létrejövő Nemzeti Laboratóriumok rendszere kezdetben mintegy 14 milliárd forint értékben támogatja a nagy, nemzeti kutatási együttműködésekben létrejövő laboratóriumok létrejöttét, de “a későbbiekben számuk bővülése is várható a jelenlegi 18-ról”.

“Ezek azon túl, hogy a hazai kutatás-fejlesztésben alapkutatások tekintetében is az adott tématerületen meghatározóak lesznek, a hazai tudomány számára nemzetközi szinten is egyedülálló kapcsolódási lehetőségeket kínálnak a nemzetközi kutatási térben. A Nemzeti Laboratóriumok, csakúgy, mint az OTKA rendszere is jelentősen építenek a szereplők közötti bizalomra, ami alapvető feltétele bármilyen nemzeti Innovációs, vagy támogató kutatásfinanszírozási rendszer működésének” - írta a miniszter válaszlevelében szeptemberben.

Palkovics László akkor azt írta a levelében: a kollégiumok munkáját dicséri, hogy a több, mint 320 döntés esetében mindössze 9 alkalommal bíráltam felül a döntési javaslatot, “azaz a bírálati rendszerben született döntések szinte kivétel nélkül megfelelő, jó színvonalon történtek az objektív mutatókkal összevetve is” - írta Freund Tamásnak.

Pálinkás József javaslatára...

A miniszter a Freund Tamás által kért törvénymódosítás kapcsán - hogy ne lehessen megváltoztatni az NKFI Alap tudományos pályázati rendszerében konszenzussal kialakított rangsorokat -, arra emlékeztet, hogy “még 2014-ben éppen a Magyar Tudományos Akadémia egyik korábbi elnöke, Pálinkás József javaslatára lett az akkori OTKA iroda a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal része. Ez a változás már akkor magában hordozta annak lehetőségét, hogy a mindenkori NKFIH elnök az OTKA kollégiumok döntéseit felülbírálhatja” - írja a miniszter, hozzátéve: a 2019-es jogszabály-módosítás ezen nem változtatott, pusztán az NKFIH jogállásához kapcsolódó jogharmonizáció következménye.

Ebédmeghívás

Szeptemberben Freund Tamás ebédmeghívására - mely sz Akadémiára szólt - Palkovics László azt válaszolta akkor: ”az ebédre való meghívását köszönöm, ugyanakkor hasznosabbnak látnám azt követően, ha az együttműködés érdemi kezdeményezései - akár például a Bolyai pályázatok, akár az EISZ finanszírozása kapcsán - az MTA oldaláról megtörténnének, különösképpen az elmúlt, feszültségekkel terhelt időszak tükrében” - írta akkor a miniszter Freund Tamásnak.

A részletekről akkor itt írtunk.

Ajánlom

További belföldi híreink