Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-16 12:25:00

Maruzsa: az iskolák továbbra sem számítanak gócpontnak

Hétfőn rekordmagas fertőzöttet, 6495 főt regisztráltak és 93 koronavírusos hunyt el. Az operatív törzs tájékoztatóján a legfrissebb adatok hangzottak el. Maruzsa Zoltán az iskolák helyzetéről számolt be, Müller Cecília pedig közölte, hogy a legfiatalabb hétfői elhunyt egy 33 éves beteg volt.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte az operatív törzs tájékoztatóját. Felsorolta, hogy

- 501 kizárólag középiskolai feladatot ellátó intézményben működik digitális oktatás,

- 31 iskolában van jelenleg rendkívüli szünet, ez az egy-nyolc évfolyamon tanító iskolák 1,2 százaléka,

- 210 iskolában van digitális oktatás, jellemzően egyes osztályokban csak,

- 222 óvodában kellett szünetet elrendelni, 

- a 0-14 éveseknél a fertőzöttek aránya napi esetszámokban négy százalék

- az eddigi tapasztalatok alapján az óvodákban és iskolákban 51 százalékban egy fő fertőzödik meg, 95 százalékban pedig 1-5 fő között marad a fertőzöttek száma a tanulók körében,

- 53 olyan esetről tudnak, amikor tíz fő felé emelkedett a fertőzöttek száma (47 esetben gimnáziumról van szó), 

- a pedagógusoknál 63 százalékban egy tanár kapja el a vírust és 97 százalékában 1-5 fő között marad ez a szám, 9 olyan esetről tudnak, amikor több mint tíz pedagógus fertőzödött meg.

Maruzsa hangsúlyozta, hogy az iskolák nem képeznek gócpontot.

Müller Cecília a sajtótájékoztatót azzal folytatta, hogy Európa küzd a járvánnyal, és ahogy arra számítani lehetett, sajnos nálunk is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Sok helyen működik az antigén tesztelés és növekszik a laborkapacitás is - hangsúlyozta Müller, és hozzátette, hogy még mindig felfelé ível a járványgörbe. Az Európában elfoglalt helyünk azonban hetek óta változatlan. Magyarország a fertőzöttségét tekintve a 27 órszág közül a tizenegyedik helyen áll a fertőzöttek tekintetében, míg az elhunytak vonatkozásában tizenötödik helyet foglalja el. 

A hétfői adatok alapján 33 éves volt a legfiatalabb (a hivatalos oldalon több krónikus betegséget is felsoroltak nála) és 98 éves volt a legidősebb elhunyt személy. A tapasztalat ugyanaz, mint eddig, azaz az egy vagy több krónikus betegségben szenvedők tartoznak a leginkább veszélyeztetettebb kategóriába. Az országos tiszti főorvos viszont felhívta a figyelmet, hogy nem ismerjük az immunrendszerünket, nem tudhatjuk, hogy reagál a szervezetünk a vírusra, hogy enyhe vagy súlyos lesz a lefolyás. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy betartsuk a szabályokat. 

Az szintén elhangzott, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltsége egyre nagyobb, jelenleg 7236 fő van kórházban és 582 személy szorul lélegeztetőgépre.

A cél, hogy csökkentsék a terhelést, ezért a hétfőtől a katonák részt vesznek az egészségügyi intézmények ellátásában is. Főleg logisztikai, szakképesítést nem igénylő feladatokat látnak el, többek között a hőmérőzésbe is be tudnak segíteni. 

Müller Cecília végül emlékeztette a lakosságot, hogy a gyógyszertárak nyitva vannak, és semmi szükség arra, hogy felhalmozzuk a gyógyszereket. Van elég. Ugyanez igaz az élelmiszerre is, nem kell követni az egyes országokban jellemző felvásárlási lázat. 

Az újságírói kérdések alatt pedig Müller részletezte, hogy ki számít Covid-halottnak. Elmondta, hogy a halottkém állítja ki a halotti bizonyítványt, és ott megfelelő sorokat kell kitöltenie, hogy mi volt a halál közvetlen oka, milyen alap- és kísérőbetegségekkel küzdött az elhunyt. Nálunk azt vezették be, hogy mindenkit koronavírusos halottnak nyílvánítanak, akit valaha pozitívan teszteltek. Így azok is benne vannak a listában, akiknél kísérő betegségként jelent meg a Covid. Még mindig igaz, hogy az elhunytak (3190 fő) 4-7 százalékánál nem állapítottak meg semmilyen alapbetegséget. 

Kiss Róbert rendőr alezredes végül felsorolta a legfrissebb rendőri intézkedések adatait. Többek között azt, hogy 14 vendéglátóhelynél döntöttek az ideigelens bezárás mellett a szabályok megszegése miatt, ebből 11 eset történt a fővárosban. Találtak olyan forgatást is, amin nem viselték a maszkokat a készítők, és nyitva tartó edzőteremre is bukkantak. A kijárási korlátozás bevezetését követően, az ellenőrzések során 34 esetben füleltek le olyan személyt, aki megszegte a kutyasétáltatáskor a lakóhelytől számított ötszáz méteres hatósugarat. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink