Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-16 05:10:00

Még egy évet várnunk kell arra, hogy ismét normálisan éljünk

Bár jövő nyáron már érzékelhető lesz koronavírus elleni vakcina hatása, de a rendes kerékvágásba csak jövő télre kerül vissza az élet. Ezt mondta a Pfizer-oltóanyag alkotója. Közben Európa-szerte egyre drasztikusabb korlátozásokat vezetnek be a kormányok a járvány megállítására.

Egymás után állították meg a motorosokat a rendőrök egy párizsi parknál. Az egyenruhások azt ellenőrizték, hogy az emberek indokoltan hagyták-e el az otthonaikat.

"Ez az egészségügyi zárlat ugyanolyan komoly, mint a tavaszi. Ahhoz hasonlóan most is csak kivételes esetben kelhetnek útra az emberek, minden más utazás tilos, mert bárki terjesztheti a vírust"

 – magyarázta az egyik rendőr.

Franciaországban immár harmadik hete van életben az egészségügyi zárlat. Itt van Európában a legtöbb beteg. Az esetek száma kétmillióhoz közelít

Róma utcáin is a szokásosnál jóval több rendőrt látni. Az egyenruhások azt figyelik, hogy a járókelők megtartják-e egymástól a megfelelő távolságot.
A népszerű Via del Corsóra és a Spanyol-lépcsőre csak korlátozott számban jutottak be az emberek. Olaszországot három zónára osztották attól függően, hogy hol mennyi fertőzött van. A vörös zónában az emberek csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha munkába vagy orvoshoz mennek.

Csak kevés embert látni Kijev utcáin, és nem csak a zord időjárás miatt. Most lépett életbe az első hétvégi egészségügyi zárlat. Az üzletek többsége zárva tart, csak az élelmiszert árusító helyek, a kórházak és gyógyszertárak nyithatnak ki.

Valamit tenni kell, mert egyre több a fertőzött. Az emberek nem értik meg, hogy be kell tartani a korlátozásokat, ezért erővel kell őket kényszeríteni, hogy kevesebbet legyenek együtt másokkal – vélekedett ez a kijevi lakos.

Ukrajnában továbbra sem lassul a járvány terjedése, egy nap alatt több mint tízezer új fertőzöttet regisztráltak. A fővárosban a legrosszabb a helyzet. Koronavírusos lett az egészségügyi miniszter is.

A Pfizer-vakcina alkotója szerint még jó egy évet kell várni, amíg az élet visszakerül a rendes kerékvágásba.

"Ez a tél még kemény lesz. Ha minden jól megy, év végén, jövő év elején kezdjük el szétosztani a vakcinát. Áprilisig 300 millió adagot akarunk átadni. Jövő év őszéig sokakat be kell oltani, ez rendkívül lényeges"

- mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója.

Közben sok más amerikai szövetségi államhoz hasonlóan Észak-Dakota is bevezette a szájmaszk kötelező viselését nyilvános helyeken. Az Egyesült Államokban pénteken minden eddiginél több, 188 ezer új megbetegedést regisztráltak. Kórházban 68 ezer fertőzöttet kezelnek, ami ugyancsak próbára teszi az egészségügyi rendszert.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink