Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-16 05:51:00

Karácsony Gergely megkongatta a vészharangot: 88 milliárddal kevesebb lesz Budapest bevétele, mint Tarlós István idejében volt

Takarékossági csomaggal készül 2021-re a főváros, aminek részeként önmagán is spórol majd a városvezetés. Karácsony Gergely Híradónknak elmondta: pokoli nehéz év jöhet, miután 88 milliárddal kevesebb lehet Budapest bevétele, mint 2019-ben, Tarlós István vezetése alatt volt. Ferencvárosban akár a közalkalmazotti fizetések is veszélybe kerülhetnek. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a város mindennapjain nem lehet spórolni.

Karácsony Gergely már október elején megkongatta a vészharangot. Vasárnapi posztjában arról írt: pokoli nehéz évre számít, miután a tervezet szerint 2019-hez képest 88 milliárd forinttal csökkennek a fővárosi bevételek 2021-ben. A főpolgármester kiemelte: a spórolást a vezetésen kezdik. Majd hozzátette: így sem lesz elég pénz, hogy biztosítsák a közszolgálatok színvonalát.

Híradónknak Karácsony Gergely úgy fogalmazott: a tervek szerint sok olyan beruházást kell elhalasztani, ami hozzájárul a biztonságos városüzemeltetéshez. A kátyúzás mellett a csőhálózatok fejlesztésére és a víziközmű-hálózat karbantartására is kevesebb juthat. A főpolgármester most takarékossági csomaggal készül.

“Egy nagyon markáns csomagot állítunk össze, amely megpróbálja racionálisabbá tenni a város működését és valóban a vezetés költségein fog spórolni. Ezt a csomagot pénteken állítjuk össze és pénteken fogjuk bejelenteni”

- mondta a főpolgármester.
Nem kizárt, hogy a 2021-es fővárosi büdzsé megszorító intézkedéseit készíti elő Karácsony Gergely - legalábbis a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint.
A vezetés terveit nem ismeri, de Láng Zsolt úgy véli: szükség esetén a halasztható beruházások eltolásáról is lehet vitázni, a város mindennapjain azonban nem lehet spórolni.


“Az, hogy ez a város működjön, hogy tiszták maradjanak az utcák, hogy a szemétszállítást, a csatornaszolgáltatás és minden megmaradjon azon a színvonalon, amelyet mégiscsak egy európai világváros megérdemel, szerintem ez a minimum”

 - nyilatkozta Láng Zsolt.

A kerületek, így Ferencváros helyzete sem egyszerű. A kormányzati elvonások és a pandémia plusz költségei a helyi büdzsét is megterhelik. A polgármester szerint már most látszik: út - és társasházak felújítására nem maradt pénz. az sem kizárt, hogy a fizetések is veszélybe kerüljenek.


Ha még további elvonások jöhetnek vagy jönnek, akkor bizony elképzelhető, hogy akár fizetést nem fogunk tudni adni a közalkalmazottaknak, úgyhogy drámai a helyzet, és ilyen helyzetben költünk mi most a pandémiában a saját lakóinkra- magyarázta Baranyai Krisztina.

Baranyi Krisztina hozzátette: magánszemélyek és cégek is pénzzel segítik a kerületben a járványügyi védekezést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink