Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-13 12:21:00

Elhunyt Méray Tibor

Kilencvenhat éves korában november 12-én, csütörtökön elhunyt a Párizsban élő Méray Tibor író, újságíró – írja a Népszava.

A magyar emigráció egykori legjelentősebb lapja, az Irodalmi Újság szerkesztője hatvanhárom éve élt külföldön, ebből 33 kényszerű, az utóbbi három évtized pedig önkéntes száműzetésben telt, de sosem vált emigránssá.

Az általa irányított Irodalmi Újság az ’56 utáni időszakban a szellemi és nemzeti ellenállás legfontosabb fórumává, Nagy Imre örökségének fáradhatatlan ápolójává vált.

A kényszerű emigráció 33 évének legnagyobb vállalkozása az Irodalmi Újság szerkesztése volt. Az általa vezetett évtizedekben – 1962-1989 – között hatalmas szerepet töltött be az ’56-os forradalom eszmei örökségének gondozásában, a szabadság és függetlenség gondolatának szolgálatában. A lap mindenekelőtt az emigráció liberális és baloldali képviselőinek, főleg az „ötvenhatosoknak” adott megszólalási lehetőséget, de távolról sem csak nekik. Nyitott szellemiséggel befogadott minden írást, amely a magyar szabadság, a függetlenség, a demokrácia, az emberi szabadságjogok védelmében született.

atv.hu / Népszava

Ajánlom

További belföldi híreink