Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-13 16:08:00

A DK és a Momentum szavazói a legelkötelezettebbek a közös lista mellett

Az MSZP közeli Szociális Demokráciáért Intézet legújabb kutatásában az összes megkérdezett 40%-a támogatta a közös ellenzéki listát, a 36%-os támogatottsággal rendelkező FIDESZ-KDNP listával szemben. A választók csak 3%-a kíván más listára szavazni.

November 9 és 11-e között a Szociális Demokráciáért Intézet megbízásából a ZÁVECZ RESEARCH Piac- és Társadalomkutató Intézet IVR kutatást végzett 1000 fős országos mintán, több kérdésben kikérve a választópolgárok véleményét az ellenzéki együttműködésről. E kutatás során már a korábbi vizsgálathoz képest többen, az összes megkérdezett 40%-a támogatta a közös ellenzéki listát, a 36%-os támogatottsággal rendelkező Fidesz-KDNP listával szemben. 

A választók csak 3%-a kíván más listára szavazni. A korábban a pártválasztásban bizonytalan szavazók körében is, amennyiben kevesebb listára lehet szavazni, nagyobb az ellenzéki pártok listájának támogatottsága (27%), a Fidesz-KDNP listáé 17%.​

A tanulmány emlékeztet, hogy megállapodás született arról, hogy a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak az ellenzéki pártok, akik kiválasztására – a sikeres budapesti főpolgármester választás mintájára – legitim formának tekintik a választókerületekben rendezett előválasztást is. Napirendre került a közös program előkészítése is, a pártok szakértői szinten megkezdték ennek kidolgozását.

Közös program kérdése

A Szociális Demokráciáért Intézet kutatása szerint a választók 58%-a, az ellenzéki szavazóknak pedig 86%-a szükségesnek tartja, hogy a hat ellenzéki pártnak közös programja legyen a választásokra. Még a kormánypárti szavazók 22%-a is úgy vélekedett, hogy az ellenzéknek közös programmal kell a választópolgárok elé állnia. A jelenleg bizonytalan szavazók 60%-a is szükségesnek tartja az ellenzéki pártok közös programját.

Az ellenzéki pártok szavazói körében nagyon magas a közös program elfogadásának támogatása: a DK-sok 96, a momentumos szavazók 95%-a támogatja. Legkevésbé az LMP szavazók tartják szükségesnek a közös program melletti elköteleződést, noha táborukban is többségben vannak a támogatók.

Gyakori érvelése a kormánypártoknak az ellenzéki pártok közös indulása ellen, hogy amennyiben a szavazók az ellenzéki összefogást juttatják hatalomra 2022-ben, akkor egy ilyen széles koalíció kormányzásképtelen lenne. Valóban meg kell teremteni a megválasztott képviselők kötelezettségét, hogy a közös program megvalósítását támogatják az új parlamentben. Az összes megkérdezett 62%-a vélekedik úgy, hogy csak az lehet az ellenzék közös jelöltje, aki elfogadja a közös programot. Az ellenzéki szavazók 80%-a ezt az álláspontot osztja. Leginkább a DK és a Momentum szavazói (86-86%), legkevésbé az LMP szavazói tartják ezt feltételnek, de utóbbiak körében is 71%-os a kötelezettségvállalás szükségességének támogatása. A kormánypárti szavazók 41%-a is hasonlóan vélekedik.

Közös lista - mit gondolnak a választók?

Tekintettel arra, hogy megoszlanak arról a vélemények a NER-rel szembenállók körében is, hogy az ellenzéki pártoknak egy közös listával kell-e indulni a 2022-es országgyűlési választáson, erről is véleményt kértünk kutatásunk során. A választók 57%-a az egy közös listát támogatta, csak 18% gondolta célszerűnek a több listát. Az ellenzéki szavazók 78%-a pedig az egy közös ellenzéki listára szavazott, csupán egytizedük preferálta a több listát. Ez esetben is a DK és a Momentum szavazói a legelkötelezettebbek az egy lista mellett (88% illetve 83%), de az LMP-s szavazók négyötöde is az egy listát támogatja. Meglepő módon magas a több lista támogatása az MSZP szavazók körében és nem meglepő módon a Jobbik táborában, bár még a jobbikosok közel kétharmada is kiáll az egy lista mellett. A kormánypárti szavazók között is többségben vannak az egy ellenzéki listát támogatók.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az ellenzéki szavazók aktivitását erősen befolyásolta az is, hogy kevésnek tartották azt az információt, amely eljutott hozzájuk a képviselőválasztásról, illetve az ellenzék közös jelöltjéről. Valószínűsíthető, hogy egy előválasztás lebonyolítása a megfelelő jelölt személyének kiválasztására és az ellenzéki szavazók változást akaró igényének lehetővé tételére, fenti információhiányt legalábbis mérsékelni tudta volna-írja a Szociális Demokráciáért Intézet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink