Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-12 12:52:00

Vétózik-e Orbán Viktor? Gulyás Gergely ezt válaszolta

Az EU-szerződéseket sértő a német elnökségi javaslat elfogadása esetén Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy a konszenzushoz hozzá tudjon járulni - jelentette ki Gulyás Gergely az ATV kérdésére a kormányinfón, hogy Orbán Viktor megvétózza-e az EU-s segélyalapot és költségvetést. “Már múlt időről beszélünk” - mondta a magyar feltételekről.

Az Országgyűlés világosan megszabta azokat a feltételeket, amely esetén a kormány nem írhatja alá a megállapodást az EU költségvetésről és a segélyalapról, nem járulhat hozzá a megállapodáshoz. Az európai szerződéseket sértő javaslat, amit a német elnökség megfogalmazott. Annak elfogadása esetén Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy a konszenzushoz hozzá tudjon járulni - jelentette ki Gulyás Gergely a kormányinfón az ATV kérdésére, hogy az EU-csúcson megvétózza-e Orbán Viktor a uniós 7 éves költségvetéséről és a 750 milliárdos Next Generation segélyalapról szóló megállapodást, illetve a parlament milyen feltételekkel “ratifikálhatja” azt.

“Egyszerűen elfogadhatatlan...”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre azt mondta a kormány álláspontjáról: “egyszerűen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szerződéseket lopakodó módon próbálja meg az aktuális EU-elnökség – Németország és a tagállamok többsége – fölülírni. Az uniós szerződésmódosításhoz egyhangúságra van szükség. Az pedig is kiemelt fontosságú, hogy ha arról beszélünk, hogy a jogállamiság is érték, akkor jogorvoslat nélküli jogállamiság nem létezik” - jelentette ki. Ezért olyan döntést jogállamisági kérdésekben, jogsértés tekintetében nem lehet hozni, amit bíróságon ne lehetne megtámadni - szögezte le Gulyás Gergely.

Budapesten vagy Brüsszelben hozzák meg a döntéseket

Amiről szó van, az nem a jogállamisághoz való jog, hanem a zsaroláshoz való jog - mondta a tervezetről, mely összekapcsolja a jogállamiság sérelmét az uniós pénzek kifizetésével. Erről a hétvégén itt miatt írtunk részletesen.

A miniszter most a kotmányinfón az ATV kérdésre azt mondta: a kérdés az, “hogy a magyar kormányzati döntéseket Budapesten vagy Brüsszelben hozzuk meg. Az a szabályozás, amelyet a német elnökség elfogadtatni kíván, azt jelentené, hogy az eddigi tagállami hatáskörben meghozott döntések meghozatala Brüsszelbe kerül. Így bármilyen politikai kérdésben mindenféle jogorvoslati lehetőség nélkül lehet bármely tagállamot zsarolni, hogyha ezzel a többi tagállam kétharmada egyébként azonosult” - jelentette ki.

A zsaroláshoz való jog

“Ha belegondolunk az elmúlt évek politikai történéseibe, akkor például a migráció esetében minden további nélkül Magyarországtól megvonták volna az európai uniós pénzeket azért, mert nem voltunk hajlandók migránsokat befogadni. Olyan szabályozást nem tudunk elfogadni, ami a zsaroláshoz való jogot teremti meg olyan kérdésekben, ami az uniós lisszaboni szerződés szerint kizárólag a magyarokra és a magyar kormányra tartozik” - jelentette ki Gulyás Gergely.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink