Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-12 11:22:00

Gulyás: Bízhatunk abban, hogy az intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön tartott kormányinfót, amin a járványügyi intézkedések és az alaptörvény módosítása is szóba került.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a szigorítások életbe léptek, hogy enyhítsék az egészségügyre nehezedő nyomást. Ennek értelmében csütörtökön már online jelentkezett a kormányinfó. 

Az első nap tapasztalai után Gulyás Gergely a kormány nevében köszönetet mondott mindenkinek, hogy az állampolgári jogkövetés kiemelkedő. Arra számítanak, hogy a harminc napra bevezett intézkedések így eredményesek lesznek. 

Az elhunytak száma továbbra is magas, de száz alá csökkent. A miniszter szerint ebből is látszik, hogy indokolt volt a szigorításokról dönteni. Folyamatosan figyelik az európai gyakorlatot, hogy milyen korlátozásokra van szükség. 

"Bízhatunk abban, hogy az inzézkedések beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket" - egyértelmű, hogy a második hullám súlyosabb, de Gulyás szerint felkészültebbek vagyunk. 

Egymillió főre vetítve a legtöbb lélegezettőgép nálunk áll rendelkezsére, és az intezív ágyaknál is ez a helyzet. Idén volt először 30 éve, hogy rendkívüli jogrendet kellett bevezetni, így számtalan értelmezési kérdés merül fel. Ezért Gulyás arra kért mindenkit, hogy jelezze ezeket, és legyenek türelemmel, hogy meg tudják őket válaszolni. De ettől függetlenül világosak a szabályok. 

Az szintén elhangzott, hogy a honvédség segíti a rendőröket, és segítenek az egészségügyi feladatokban is. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy felkészülten várjuk a második hullámot - mondta Gulyás. 

Az alaptörvény módosításaira Gulyás úgy reagált, hogy az Országgyűlés végig ülésezett, és most is az a határozott véleményük, hogy a munka nem állt le, a parlemantben sem.

"Rendes törvényalkotási munkát ugyanúgy kell végezni" - hozzátette, hogy érthetetlen és értelmezhetetlen, hogy felmerül, hogy miért nyújtanak be éppen most törvénymódosításokat.

Választási szabályok

Gulyás szerint visszaélesélre adnak lehetőséget a mostani a választási szabályok, de ennek nincs köze az ellenzéki pártok indulásához, akár egy, akár két listán is indulhatnak. Az elvárás, hogy országszerte valaki összesen 25 ezer alírását összegyűjtsön a választópolgároktól, hogy részesüljenek a kampánypénzből, az nem lehet probléma. A kamupártokat próbálják így megakadályozni. Az ATV kérdése pedig hozzátette, hogy semmilyen formában nem tesz hozzá és nem vesz el a módosítás az ellenzéki vitából. Ha akarnak összefognak, ha akarnak, nem.

Hogy áll az egészségügy

Az ATV arra kérdezett rá, hogy a miniszterelnök tegnap este a Tényeknek adott interjúban azt mondta, azzal, hogy a kormány meghozta a szigorító intézkedéseket, 99,99 százalék hogy a kórházak, az egészségügy kibírja a terhelést, és várható-e további szigorítás. Gulyás erre úgy reagált, hogy a kormány mindig meghozza a megfelelő és szükséges intézkedéseket. 

Az szintén az ATV kérdésére hangzott el, hogy 486 an vannak lélegeztetőgépen, 4072 intenzív ágyra jut ennyi beteg. 

Hollik István az ATV Csatt című műsorában azt mondta, hogy a vezényléstől kezdve a magánpraxis és kórházi munka összehangolásán át lesz megállapodás. Az átdolgozott törvényjavaslat pedig visszakerül az Országyűléshez. Arra kérdeztünk rá, hogy milyen módosítást tud elfogadni a kormány és mikor tárgyalják újra a törvényt. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy Hollik István eljuttat egy levelet a MOK-hoz, és adnak a szakma véleményére a részletszabályok kialakításának kapcsán

Hollik eljuttat egy levelet a MOK-hoz, hogy pontatlanul fogalmazott a Csattban, de a lényeg pontos. A részletszabályok kiakalításánál adnak a szakma véleményére. A MOK kirendelési szabályokra vonatkozó nyolcpontos javaslatát elfogadják. "A másodállásoknál is megengedőek leszünk" - Gulyás úgy fogalmazott, hogy automatikus lesz az engedélyeztetés. 

Tilos-e a fotó a szavazófülkékben?

Az ATV arra is rákérdezett, hogy lefotózhatjuk-e majd a szavazólapunkat, mire Gulyás elmondta, hogy mindenkinek szíve joga, hogy eldöntse nyilvánosságra hozza-e, kire szavazott. A mai világban, amikor mindenkinek van kamerás telefonja, fölösleges bírságolni. 

EU-s költségvetés

A miniszterelnök megvétózza-e az EU-s költségvetést, illetve a 750 milliárdos uniós segélyalapot? - kérdezte az ATV, mire kiderült, hogy a kormány szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy elfogadjon egy olyan költségvetést, aminek a kikötéseiről (jogállamisághoz kötnék a kifizetéseket) már korábban döntöttek Zsarolásnak minősítette. Gulyás szerint így múlt időben érdemes a kérdésről beszélni: Magyarország ehhez a konszenzushoz nem tud hozzájárulni.

Iparűzési adó

Azt szintén szerettük volna megtudni, mi lesz azzal a javaslattal, ami szerint felfüggesztenék az iparűzési adót. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy még nem született erről döntés, egy javaslatról van szó. 

Karácsony Gergely éppen szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy tulajdonképpen egy kivégzéssel egyenlő az ötlet: nagyvárosok önkormányzatai nem élnék túl ezt a kiesést.

Karácsony Gergely: Ez nem kormányzás, hanem alávalóság

Focisták fizetése

Éppen szerdán jött le több helyen, hogy az állam a focisták - akár milliós - fizetését is kipótolja. De erről Gulyás elmondta, hogy mindez álhír, a legmagasabb kapható támogatás bruttó 240 ezer forint.

Amerikai választás

A Miniszterelnökséget vezető miniszer úgy látja, hogy bár a sajtó eredményt hirdetett, és ez valószínűleg megfelel a valóságnak, hivatalos végeredmény még nincs. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink