Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-11 11:42:00

Müller Cecília keményen üzent: a maszk viselésével nem a rendőrnek teszünk szívességet

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs tájékoztatóján felhívta a figyelmet a korábban hozott maszkviselési szabályokra, amelyek továbbra is hatályban maradnak. Müller Cecília ehhez csatlakozva megjegyezte, hogy a maszkviseléssel nem a rendőrökön segítünk, hanem mindannyiunkon.

Azt is elmondta, hogy felhatalmazást kapnak a 10.000 főnél nagyobb lakosságszámú települések polgármesterei arra, hogy meghatározzák azokat a nyilvános helyeket, ahol kötelező a maszk viselése.

Miután a parlament kedden megszavazta a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, a kormány kihirdette az újabb védelmi intézkedéseket. Ezek célja, hogy csökkentsék a koronavírus megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a honvédség hivatásos állományának bevonásával együtt. A rendőrség továbbra is eljárhat kereskedelmi hatósági jogkörben- amelynek keretében szankcióként az üzletek bezárása mellett is dönthet.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a maszk viselésével nem a rendőrnek teszünk szívességet. Elmondta, hogy ahol nem lehet a 1,5 méteres távolságot tartani, ott közterületen is viseljünk maszkot.
3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Közel 21 ezer laboratórium tesztet végeztek el. Az elmúlt 24 órában 101 beteg hunyt el, ezzel az elhunytak száma 2697 főre emelkedett.

Müller közölte, hogy jellemzően továbbra is a krónikus betegségben szenvedők vannak az elhunytak között, a legfiatalabb elhunyt most 31 éves volt, a legidősebb pedig 99.

6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília leszögezte, hogy nehéz időszak előtt állunk, mindenkire szükség van ezen kihívás leküzdéséhez.
A testi egészségünk mellett a lelki-szociális jólétünkre is sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a tájékoztatón elmondta, hogy a kormány újabb gazdasági támogatásokat fog nyújtani. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába- az államtitkár szerint ez mind a vendéglátósoknak, mind a taxisoknak hasznos. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

A vendéglátó, szabadidő ágazat sokkal nagyobb károkat szenvednek a koronavírus miatt, mint mások, ezért a kormány őket több eszközzel is segítik.
A válság által leginkább érintett ágazatokban (vendéglátás, rendezvényszervezés, előadóművészet, sport) novemberre nem kell megfizetni a foglalkoztatottak után
-  a szociális hozzájárulási adót,
- a szakképzési hozzájárulást,
- a rehabilitációs hozzájárulást,
- a kisadózó vállalkozások személyi jellegű kifizetései után számított adót.

A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy a kifizető a rendelet hatálybalépésekor már fennálló munkaszerződés szerinti bérfizetési kötelezettségének eleget tesz, és nem mond fel dolgozójának.
A kérelmeket a megyei és fővárosi kormányhivatalokhoz kell benyújtani, 8 napon belül választ is fognak kapni. A szükséges dokumentumok, információk a munka.hu oldalon már elérhetőek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba regisztrált szálláshelyek (hotelek, kempingek) esetében az állam megtéríti a 2020. november 8. előtt, 30 napon belüli időszakra regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80 százalékát. A feltétel itt is a foglalkoztatás fenntartása.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink