Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-11 21:02:00

Karácsony: ha felfüggesztik az iparűzési adót, az egyenlő a tarkólövéssel

A főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt az ingyenes parkolásról, az iparűzési adóról, és arról, hogy nem érti, hogy volt ideje a kormánynak a választási rendszer változtatásának ötletére a járvány közepén.

Maszkviselés

Úgy tűnik, hogy nem lesz egységes a maszkviselési szabályozás, ugyanakkor a legtöbb kerület egységesít, hogy közterületen a sportcélú és a parkokban való tartókodást leszámítva megengedik, hogy elrendeljén a kötelező maszkviselést az egyszerűség kedvéért. Nem minden kerület élt ezzel a lehetőséggel. 

Ingyenes parkolás

"Ez egy rossz döntés" - mondta Karácsony Gergely, és hozzátette, hogy az ingyenes parkolás lehetősége nem segíti a védekezést, sőt, hozzájárul a rossz minőségű levegőhöz. A főpolgármester azt sem tartja kizártnak, hogy némelyik kerület majd megpróbálja kijátszani a rendeletet a parkolóhelyek megszüntetésével, de akkor a lakók kerülnének nehéz helyzetbe. A kormánynak szerinte vissza kéne vonnia ezt a döntést. 

Karácsony Gergely: Ez nem kormányzás, hanem alávalóság

 

Iparűzési adó

"Ez az ötlet nem valósulhat meg" - mondta Karácsony Parragh László javaslatáról, miszerint az önkormányzatok elesnének az iparűztési adóból befolyó összegből átmenetileg. Karácsony úgy látja, hogy a kormány eddig lépésről lépés fojtja meg a főváros és a nagyobb városok önkormányzatát, ez viszont egy tarkólövés. Országos szinten ezer milliárdos tételről van szó. 

"Ha ezt meglépik, holnaptól leáll a budapesti közösségi közlekedés."

Karácsony azzal a hasonlattal élt, hogy egy égő házból a kormány nem az embereket menti ki, hanem az ékszereket. Pedig neki lenne ötlete, milyen adókat lehetne csökkenteni, az nem fair, hogy a fővárosi adókat bezzeg emelik. A szolidaritási hozzájárulási adónak nevezett - a főpolgármester szerint - elvonást két év alatt a három és félszeresére emelték, illetve a közmű adót is átgondolnák, hogy ők adót fizetnek azért, mert vannak közműveik. Karácsony hangsúlyozta, hogy utóbbit a főváros esetében négy és félszeresére emelik. Úgy látja, hogy olyan adócsökkentést tervez a kormány, ami a nagy cégeknek kedvez és az önkormányzatoknak nem. 

Vannak olyan vállalatok, akik a járvány alatt jól jártak, "nyertesei lettek ennek a borzasztó szituációnak". Karácsony nem azt mondja, ezzel van a gond, de abban nem lát semmi kivetnivalót, hogy kizárólag ezeket az ágazatokat terhelné átmenetileg egy féltized százalékkal. 

A főpolgármester elmondta, hogy ebből is látszik, hogy mennyire nem következetesek az intézkedések, hiszen, ha az állam nem támogat semmilyen adócsökkentést, akkor az is furcsa, hogy a fővárosi önkormányzatot háromszor olyan mértékben érinti a járvány, mint az államot, és nekik újabb adókat kell fizetni a szolidaritásra hivatkozva.  

"Ez akkora baromság, hogy erre kár szót vesztegetni" - zárta Karácson az iparázési adó elvonásáról szóló témakört. Szerinte nem lesz ilyesmi, hiszen megölné ez az intézkedés a városokat, de arra jó, hogy erről beszéljenek egy ideig. 

Választási törvény módosítása 

"Ki a túrót érdekel a választási rendszer meg az alaptörvény meg az osszes baromság?" - mondta Karácsony Gergely arra utalva, hogy éppen egy járvány közepén vagyunk, naponta száz ember hal meg, és azt se tudjuk, mikor lesz a vége. Mindeközben a kormány módosítási előterjeszést ad be. 

Karácsony nem is érti, hogy az államtitkároknak, illetékesnek hogy volt idejük arra, hogy ilyen előterjesztéseket írjanak, miközben éjféltől egy olyan rendelet lépett életbe, aminek a részletei sokak előtt még mindig ködösek. 

"Arról szól, hogy számukra mi a politka" - összegezte Karácsony Gergely. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink