Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-10 10:59:00

Vidéki kórházi orvos a járványhelyzetről: "szakadék szélén táncolunk"

A két járványhullám között jobban fel lehetett volna készíteni az egészségügyet – mondták a 24.hu-nak orvosok, akik szerint több ok vezetett ahhoz, hogy mostanra telítetté váltak a kórházak.

"Köszönőviszonyban sincs az operatív törzs által leírt helyzet a valósággal, és a hozzátartozók nem értik, miért hal meg a szerettük. Ez azért van, mert nem tudják, mi zajlik a kórházakban, mivel nem mondják el nekik. És mivel az emberek nem ismerik a realitást, nincs is akkora félelemérzetük" – mondta egy vidéki kórházban dolgozó orvos, aki azt próbálta érzékeltetni a 24.hu-nak, hogy nem felelőtlen pánikkeltés az, ha kimondjuk: nagy baj van.

A kórházban dolgozó orvosok által használt kifejezések egyértelműen mutatják, hogy sokkal súlyosabb a helyzet az egészségügyi ellátórendszerben, mint tavasszal: összeomlás, katasztrófa, káosz, a szakadék széle – sorolják.

Tavasszal is hasonló szavakat használtak, de akkor lehetséges veszélyként, most viszont a jelenlegi helyzetet leírva. Elmondásaikból kirajzolódnak az okok is, amik térdre kényszerítik az ellátórendszert:

- a fertőzöttek számának napi szintű exponenciális emelkedése,
- a fertőzött egészségügyi dolgozók számának napi szintű exponenciális emelkedése, akik így kiesésnek az ellátásból,
- az elektív (halasztható) műtétek kései átütemezése,
- a szigorúbb korlátozó intézkedések hiánya – illetve kései bevezetése – miatt nemcsak Budapest, hanem az egész ország kórházi ellátásának terheltsége.

Az első hullám alatt a gyors intézkedéseknek köszönhetően megkímélt egészségügy a második hullámra teljesen magára maradt, és a szigorú korlátozó intézkedések hiányában október végére a kórházak lényegében megteltek. Mint az egyik orvos mondta a 24.hu-nak: "ahogy meghal valaki az intenzív osztályon, vagy kikerül onnan valaki, jön a következő beteg. Nincs olyan kórház, ami ne lenne érintett."

A szakadék szélén táncolunk – fakadt ki a múlt héten egy vidéki kórház belgyógyásza a lapnak hozzátéve, a tavaszi első hullámban tapasztalt szigorítások hiánya miatt már csak 2-3 hét tartalék van a rendszerben. Pont annyi, amennyi időre szükség van ahhoz, hogy az esetleges szigorító intézkedések hatásai érezhetők legyenek a fertőzöttek számának csökkenésében. Alighanem ezért is vált elkerülhetetlenné a kedden bejelentett – helyenként, például az esti kijárási tilalom esetében a tavaszinál is nagyobb – szigor.

A 24.hu forrásai szerint ezek nélkül az intézkedések nélkül az egészségügyet az összeomlás fenyegeti, amit azonban nem úgy kell elképzelni, hogy bezárnak a kórházak, és a betegek a zárt ajtó előtt dörömbölnek, mint egy becsődölt bank fiókjánál. Az egészségügy összeomlása a gyakorlatban ennél sokkal csendesebben zajlik, azt jelenti, hogy a rendszer nem tudja az elvárt minőségi mutatókat hozni.

Leginkább a krónikus betegek ellátásán lesz ez érezhető, számos orvost már most kivettek a szakrendelésből, és Covid-betegek ellátására csoportosították át, pótlás nélkül. Mint mondja: ők most koronás betegeket látnak el, napi négy órában teljes védőfelszerelésbe öltözve, másik négyben pedig adminisztratív feladatot végezve jelentik az elhunytakat, és írják a zárójelentéseket.

A jelenlegi helyzet azért is bosszantja a lapnak nyilatkozó orvosokat, mert már szeptemberben látható volt, hogy eszkalálódik a járvány, amire az első és a második hullám között nem készült fel az egészségügy: elmaradt a tesztkapacitások bővítése és az ellátási ajánlások elkészítése, valamint az informatikai rendszer bővítése is, hogy követni lehessen, hol mennyi beteg van.

"Vakon repülünk, azt sem tudom, hogy a szomszéd kórházban mi van"– fogalmaz egyikük, hozzátéve, hogy „hihetetlen frusztráltak vagyunk, mert nem tudunk mindent megadni a betegeinknek”.

Elegendőek a kormány által bejelentett szigorítások a fertőzés terjedése ellen?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink