Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-10 12:21:00

Müller Cecília: Japánból is kapunk majd 1 millió favipiravir tablettát

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs tájékoztatóján ismertette, hogy a kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma szavaz a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbításáról. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy Kína után Japánból is komoly favipiravir szállítmányra számíthatunk.

Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor újabb védelmi intézkedések lépnek életbe, amelyeket Orbán Viktor kormányfő hétfőn ismertetett - szögezte le Kiss Róbert rendőr alezredes. Többek között várhatóan ma éjféltől életbe lép a kijárási tilalom este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvénytilalom lép életbe, digitális oktatásra állnak át a középiskolák az és az egyetemek, be kell zárni az éttermeknek és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

Kiss Róbert közölte, hogy a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt 144 intézkedést kezdeményeztek- ebből tömegközlekedési eszközös 28 személlyel szemben intézkedtek.

Az elmúlt 24 órában a vendéglátóhelyeken a maszkviselési szabályokat és a nyitvatartási szabályok ellenőrizték, országosan 2 üzlethelyiségben tapasztalták azt, hogy nem megfelelően viselték a maszkot. Edelényben egy pékséget bezártak 2 napra, mert nem megfelelően viselték a maszkot, valamint Kazincbarcikán is bezártak egy sörözőt, szintén 2 napra.

15221 ellenőrzést végeztek a hatósági házi karantén körében a rendőrök.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a járványügyi szakemberek folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet, jellemzően a WHO eljárásrendje alapján eljárva. Müller szerint a járvány nagyon intenzív szakaszában vagyunk: 4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, valamint 103 többségében idős, krónikus beteg hunyt el. A legfiatalabb elhunyt személy 32 éves volt, míg a legidősebb 98.

6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen - a számok emelkednek, ezért kell intézkedéseket hozni a járvány lassítása érdekében. Közölte, hogy újabb 1 millió favipiravir gyógyszerre számítanak a szombati nap során, ezúttal Japánból.

Müller Cecília arra kérte a háziorvosokat, hogy a veszélyeztetett csoportok tagjait részesítsék előnyben az influenza elleni oltás során. A tisztifőorvos részletesen ismertette a járványügyi adatokat, a betegek egynegyede a 40-49 közötti korosztályból kerül ki, a 15 év alattiak körében 4 százalék a fertőzöttek aránya. A fertőzöttek átlagéletkora 45 év.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a legmagasabb fertőzöttségi arány Győr-Moson- Sopron megyében van, a legalacsonyabb pedig Somogy, Békés és Tolna megyében.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy az eddig bevezetett intézkedések nem elegendőek a járvány megfékezésére, a most bejelentett intézkedések a következő lépcsőt jelentik a védekezésben.

Az influenza elleni oltóanyagok gyorsan elfogytak, ennek kapcsán a tisztifőorvos közölte, hogy pótolni fogják a készleteket, és hangsúlyozta, hogy még bőven van idő az influenzaszezon előtti védettség megszerzésére.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink