Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-10 06:25:00

Hamarosan eldől, meghosszabbítják-e a veszélyhelyzetet

Ma szavaz az Országgyűlés "négyötödös" eljárásban a 90 napos veszélyhelyzetről. Bár tavasszal világraszóló botrány volt, ma a teljes ellenzék megszavazza Orbán Viktor kérését a rendkívüli felhatalmazás megadásáról a kormánynak a járvány elleni védekezéshez - már van ugyanis időkorlát.

Ha az Országgyűlés valóban megadja a kormány számára kedden a rendkívüli felhatalmazást 90 napra - azaz a rendkívüli jogrendet megszavazzák - akkor kedd éjféltől életbe lép az Orbán Viktor által hétfőn osztrák mintára bejelentett komoly szigorítások sora: az esti-éjszakai kijárási tilalom, éttermek, szállodák bezárása, az elkövetkező 30 napban kórházi dolgozók, pedagógusok, óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelése... Kamarai javaslatra a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a következő 30 napban a szállodáknál az állam megtéríti a november 8-ig szóló foglalások 80 százalékát, de ennek feltétele, hogy ne legyen elbocsátás és megkapják a fizetésüket a dolgozók. Az éttermeknél és szabadidős létesítményeknél a következő 30 napban nem kell járulékot fizetni és az állam a bérek 50 százalékát téríti meg.

Politikai varázsszó: időkorlát

A parlament kivételes eljárásban tárgyalja a kormány mostani új koronavírus törvényjavaslatát, melyet Varga Judit igazságügyminiszter jegyez. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kedden lefolytassa a vitát és szavazzon a módosítókról, (ha lesznek egyáltalán) és meglegyen a zárószavazás is, négyötödös többséggel kell a parlamentnek megszavaznia a Házszabálytól való eltérést. Magát a törvényjavaslatot a 90 napos veszélyhelyzetről a jelenlévők kétharmada, azaz "a 133 bátor ember", a kormánypárti képviselők az ellenzék nélkül is meg tudják szavazni - de az előzetes nyilatkozataik szerint Orbán Viktor kérésére a teljes ellenzék igennel voksol.

A varázsszó az időkorlát: most ugyanis Orbán Viktor és a kormány konkrét határidőt szabott, 90 napot a rendkívüli jogrendre.

Tavasszal azért lett a kormány rendkívüli felhatalmazásából világbotrány, mert akkor nem volt határnap kijelölve. Akkor viszont - mint a miniszterelnök mondta - nem tudták megjósolni, meddig tart az első hullám. A rendkívüli jogrend mindenesetre 99 napig tartott, akkor a kormány rácáfolva a "diktatúrázásra" megszüntette a veszélyhelyzetet, és ezzel a kormány rendkívüli felhatylmazását. Most Orbán Viktor azt mondta, nem az ellenzék miatt iktatták be a 90 napos határidőt, hanem azért, mert "már látszik az alagút vége". A megoldás a koronavírus elleni küzdelemben: a vakcina.

"Na, ugye!"

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kezdeményezésére csütörtök délben hétpárti egyeztetetést folytattak tárt ajtók mögött Varga Judit igazságügyminiszter részvételével. A megbeszélés után kiderült: az ellenzék tudja támogatni a 90 napos hosszabbítást, kisebb "garanciális feltételekkel".

Kocsis Máté azt kérte a baloldaltól: szavazzák meg a hosszabbítást. A Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán utána azt írta az ellenzékről: "Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására. Ez most nem a politikai viták ideje! Vigyázzunk egymásra!"

MSZP: megszavazzák, de a felelősség Orbán Viktoré

Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta az atv.hu-nak : az MSZP kész megszavazni a négyötödös parlamenti kivételes eljárást is, és magát a törvényt is a 90 napos veszélyhelyzetről, hiszen az egyetlen és legfontosabb követelésük, teljesül a 90 napos határidő megszabásával. Hiszen tavasszal ezt a módosítót adta be az MSZP, és akkor Tóth Bertalan a felszólalásában lényegében könyörgött a miniszterelnöknek a 90 nap, illetve a határidő miatt - de nem talált megértésre. Harangozó Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: a hétpárti egyeztetésen általuk látott törvényjavaslat elfogadható a számukra, azt megszavazzák, ha a Fidesz nem csempész bele még a szavazás előtt valamilyen meglepő módosítást. És: nem osztoznak Orbán Viktorral a felelősségben, ami a járvány kezelését illeti.

A DK és a többi ellenzéki párt is megszavazza

Pénteken kiderült: a DK is megszavazza a négyötödös eljárást és a 90 napos felhatalmazást is. A többi ellenzéki frakció is kész megszavazni a 90 napos hosszabbítást, hiszen a legfontosabb tavaszi feltételük/követelésük teljesült, Orbán Viktor, illetve a kormány ugyanis határidőhöz kötötte a veszélyhelyzetet. Az LMP, és a Jobbik is azt mondta, "komoly a helyzet", "szükség van erre", "ebben a tavaszinál is súlyosabb válsághelyzetben megadnak minden segítséget".

Frakcióvezetők fordulhassanak az AB-hez

Az MSZP és a Párbeszéd részéről ugyanakkor garanciális feltételeket is szeretnének - mondták még csütörtökön. Ilyen például, hogy az ellenzéki frakcióvezetők is Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a különleges jogrenddel kapcsolatban alkotmányos aggályok merülnének föl, és a taláros testület három nap alatt döntsön az indítványról. (Jelenleg ugyanis egy alkotmánybírósági beadványhoz az összes ellenzéki képviselő aláírására szükség van.)

Az ellenzék változatlanul bírál: tesztelés, családtámogatás

Az ellenzék nem tehette meg, hogy ha a kormány határidőhöz köti a veszélyhelyzetet, azt ne szavazza meg: hiszen a kormány tavasz óta azt sulykolja, hogy ha az ellenzék nem segíti/támogatja a védekezést, legalább ne akadályozza azt.

Az ellenzéki igen szavazat ma a 90 napra nem jelenti, hogy nem "lőnek" a kormányra, azzal, hogy miért nem rendel el a kormány országos, tömeges tesztelést, ahogyan Szlovákiában? Azt is "követelik", hogy a kormány adjon azonnali anyagi támogatást a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak, mivel ez az időszak, amikor a gyenge forint, a magas infláció miatt különösen nehéz számukra, nem szabad, hogy segítség nélkül hagyja őket az ország. A munjanélküli járadék meghosszabbítását, a 100 százalékos táppénzt is követelik. Gyurcsány Ferenc DK-elnök azt posztolta: a bejelentett szigorítások azt mutatják, hogy "akkor most kapitulált Orbán".
A közös ellenzéki javaslatcsomagot tegnap mutattak be, a parlamenti határozati javaslatot a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közösen fémjelzi.

Karácsony: Szükséges és indokolt lépések, de...

Karácsony Gergely főpolgármester tegnap azt posztolta: szükséges és indokolt lépéseket jelentett be a miniszterelnök. "Szükségesek és indokoltak lettek volna korábban is, hiszen a járvány kontrollja hetekkel ezelőtt kicsúszott a kormány kezéből. A főváros végrehajtja a döntéseket, a mai napon ülésezik a Fővárosi Operatív Törzs.

Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést. Szép példája ennek, hogy a kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyézték" a Fővárosi Önkormányzatot" - írta tegnap Karácsony Gergely a Facebook oldalán.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink