Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-09 08:01:00

Falus Ferenc: az egészségügy átszervezése járványidőszakban katasztrófával fenyeget

A volt országos tiszti főorvos szerint az operatív törzs túlságosan lassan hoz döntéseket, és az újabb intézkedések hatása is csak hetekkel később lesz érezhető, addig pedig további betegek kerülhetnek intenzív osztálya, vagy akár halhatnak meg.

Falus Ferenc az ATV Start című műsorában arról beszélt: továbbra is fontos lenne a tömegrendezvények betiltása, szerinte annak is van egyéni felelőssége, aki megszervezi ezeket az eseményeket. 

Úgy fogalmazott: "az operatívnak nevezett törzs mint a csiga, úgy dönt ezekben a kérdésekben", az újabb és újabb védekező intézkedések hatásai ráadásul csak hetekkel később érezhetők, így addig is emberéletek vannak veszélyben.

A volt országos tiszti főorvos szerint óriási felelőtlenség a kormány részéről, hogy csúcsra akarják járatni az egészségügyet, ráadásul egy általuk elképzlet csúcsra - ilyenkor ugyanis az ellátás minősége romlik. Hogy áll a Hungexpoban tavasszal létrehozott szükségkórház most, és jönnek-e Kínából orvosok, nővérek segíteni? - tette fel a kérdést Falus Ferenc, aki szerint az ország vezetése hatalmas kockázatot vállal ebben a helyzetben, ráadásul az emberek bőrét viszi vásárra. 

Átszervezés és etikai kódex

Falus Ferenc kitért arra is, hogy az egészségügy átszervezése egy járványidőszakban katasztrófával fenyeget: az igazgatókat le akarják cserélni, és mindent központosítani akarnak, miközben az orvosknak hatalmas a felelősségük, amit központilag nem lehet megszervezni.

Egy korábbi hír szerint szakértők úgy látják, hamarosan etikai kódex alapján dönthetnek arról, kit lássanak el az orvosok. Ezzel kapcsolatban Falus Ferenc azt mondta: a kormányzat folyamatosan háborús retorikát használ, a katasztrófamedicina szabályai jelenleg is megvannak, pontosan meg van határozva, hogy kritikus helyzetben kivel kell foglalkozni. Példaként említette, hogy egy baleset helyszínén is döntenie kell a mentőorvosnak, hogy melyik sérültet látja el hamarabb.

A vakcina a fény az alagút végén?

Orbán Viktor korábban arról beszélt: a koronavírus-járványra a vakcina lehet a megoldás, és ezen a téren "jó reményeink is vannak, látjuk már a fényt az alagút végén". A volt országos tiszti főorvos mindenkit óv attól,h ogy nagy reményeket támasszon azzal kapcsolatban, hogy ha lesz oltás, a járvány hirtelen megszűnik. Szerinte a védőoltástól azt kell várni, hogy a legkritikusabb helyzetben lévőket tudja majd megmenteni. Falus Ferenc hangsúlyozta: senkit nem lenne szabad kockázatnak kitenni, csakis megfelelően bevizsgált, engedélyezett oltóanyagot lehet használni.

Szerinte nem a vakcina jelenti a fényt az alagút végén, hanem az, ha be tudjuk tartani azokat a szabályokat, amelyekkel egymást védjük, ez azonban jelenleg nem látszik: a tömegrendezvények például nincsenek betiltva. A volt országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a munkába járáson kívül semmilyen kockázatot nem lenne szabad vállalni ebben a helyzetben.

Koronavírus: rohamosan nő a fertőzöttek és a halálesetek száma

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink