Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-08 19:33:00

Kunetz: egészen biztos, hogy nem lesz elegendő egészségügyi szakember

Szerinte a halasztható műtéteknél is az lett volna a helyes megoldás, ha a kórházak dönthettek volna arról, hogy felfüggesztik azokat. Az EMMI híradónknak azt írta a vírus első hulláma után az első két hónapban bepótolták a halasztott műtétek 80 százalékát, szerintük most is így lesz majd.

"Majd megmondják nekünk a járványügyi szakemberek, mikor milyen műtéteket, és beavatkozásokat érdemes és szabad átütemezni" - merthogy a miniszterelnök szerint december 10-én már szükség lesz 4480 intenzív ágyra.

Ezt a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be Orbán Viktor, másnap pedig Kásler Miklós elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására.

Keddtől így csak azokat a sürgősségi ellátásokat végezhetik el, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Ugyanakkor továbbra is lesz, transzplantáció, onkológiai ellátás- és szűrés, kardiológiai ellátás, de biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások működését is.


A Magyar Orvosi Kamara már korábban is szerette volna, ha az intézkedést bevezetik, Kincses Gyula szeptember 25-én írt ezzel kapcsolatban az EMMI miniszterének. A levélben már akkor azt állt, hogy folyamatosan kapják a kollégáktól a jelzéseket a kapacitáshiányokról és kényszermegoldásokról.

Szeptember 25-én egyébként a napi adatok még nem úgy álltak, mint most, akkor egy nap alatt 9 ember halt meg, és 927 fertőzöttet regisztráltak.

A döntés későn született meg, mostanra nem a kormányzat határozza meg a gyógyítás és a kórházi kapacitások felhasználásának az ütemét, hanem a járvány - állítja Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint még a halaszthatónak tűnő műtét is válhat később sürgőssé.

"Gondoljunk akár egy epekőre, gondoljunk akár egy vastagbél műtétre vagy egy bélelzáródással veszélyeztetett műtétre vagy akár egy nőgyógyászati műtétre, tehát ezek a betegek azért nem szabad, hogy teljesen ki legyenek zárva az ellátásból, ez egy külön odafigyelést jelent azoknak az osztályoknak és azoknak az orvosoknak a számára, akik ilyennel foglalkoznak" - nyilatkozta Komáromi Zoltán háziorvos.

Az egészségügyi szakember szerint teljesen fals válságkezelési stratégiát valósít meg a kormányzat.

"Az elektív nem sürgős beavatkozásokat, és azok elvégzését úgy kellene szabályozni, hogy azt az intézmény maga szüntesse meg teljesen, vagy engedhesse, mert ő látja azt, hogy milyen humán erőforrási igénye van, és mit tud ebből felszabadítani" - vélekedett Kunetz Zsombor egészségügyi szakember.

Kunetz hozzátette nem az a kérdés, hogy jut e majd mindenkinek ágy, hanem lesz e aki ellássa a betegeket: "Egészen biztosan nem lesz magyarországon elég ellátó személyzet, aki hatékonyan, és korrekt ellátást tud biztosítani mondjuk 4000 intenzív terápiás betegnek."

A szakember úgy fogalmazott, idézem: ezeket az embereket nem lehet előhúzni a cilinderből.


Az EMMI híradónknak arra a kérdésre mikor pótolják az elmaradt műtéteket azt írta, a járvány első hulláma után két hónap alatt a halasztott beavatkozások 80 százalékát pótolták, ez várhatóan most is így lesz.
Ajánlom

További belföldi híreink