Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-06 18:27:00

PSZ: már kilenc pedagógus hunyt el eddig koronavírusban

Párthovatartozástól függetlenül minden budapesti kerület részesülhet abból az 50 ezer tesztből, amelyből a főváros - részben - a tanárokat kívánja szűrni. Híradónknak Karácsony Gergely azt is hozzátette: napokon belül szerződést kötnek a beszállítóval. A XII. kerület polgármestere nem zárkózik el a programtól, de Pokorni Zoltán szerint a Fővárosnak először a Klebelsberg Intézményfenntartóval kellene megállapodnia. A PDSZ azt hangoztatja: mindegy, hogy kinek a költségén, csak teszteljenek végre.

Hónapok óta tesztelést sürgetnek a tanárok, miután egyre több iskolába tört be a koronavírus. A Pedagógusok Szakszervezete úgy tudja: eddig kilenc pedagógus hunyt el.

Megelégelve az állami távolmaradást, a következő hetekben 50 ezer tesztet oszt szét a kerületeknek a Fővárosi Önkormányzat. Ebből szűrnék a pedagógusokat is. A több száz milliós kiadás célja egy rendszeres szűrési program kialakítása. A főváros már a kerületekkel is felvette a kapcsolatot. Karácsony Gergely azt mondta: politikai hovatartozás nélkül osztanák el a teszteket.

„Nincsen semmilyen diszkrimináció, minden kerület számunkra egyaránt fontos” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva a főpolgármester, aki szerint járványügyben nincs helye politikai típusú mérlegelésnek. Karácsony Gergely tehát azt ígéri: minden kerület megkapja majd a lakosságarányosan megítélt tesztmennyiséget. Hozzátette: reméli mindenki élni fog a lehetőséggel. A főváros napokon belül megköti a szerződést a beszállítóval.

Több fideszes kerületvezetőt is kerestünk, de nem kívántak nyilatkozni. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere annyit mondott híradónknak: nem zárkóznak el a programtól, bár a fővárosnak szerinte a fenntartó KLIK-kel kellene először megállapodni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tömeges tesztelést sürget, miközben üdvözli a főváros erre irányuló döntését. Bár az állam feladata lenne, de már az is mindegy, hogy ki biztosítaná a szűréseket. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja híradónknak azt mondta: szerinte egyébként az lenne a legjobb megoldás, ha bezárnák az iskolákat, és ezalatt végeznék el a szűréseket.

A PDSZ állítja: nem kapnak hivatalos adatokat. A szervezet ezért kérdőívet indított, ezzel igyekeznek információt gyűjteni az oktatási intézményekből.

Napokon belül szerződést köt a főváros az új tesztek beszállítójával

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink