Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-05 19:05:00

Novák szerint nagyszabású otthonteremtési program készül - az ellenzék viszont kevesli

Nagyszabású otthonteremtési programját hirdette meg Novák Katalin miniszter a parlamenti expozéjában - az ellenzék a szegények védelmében vitázott, akiknek nincs semmilyen otthona - de mint kiderült, a kritikusok is megszavazzák a törvényjavaslatot.

60 éve nem volt olyan alacsony a válások száma és 40 éve volt olyan magas a házasságkötések száma, mint tavaly, és az elmúlt tíz évben Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az EU összes tagállamai közül - mondta Novák Katalin a családügyekért felelős tárca nélküli miniszter a parlamentben az otthonteremtési akcióterv expozéjában, kijelentve: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjára készülnek.

Intézkedések: áfacsöntés, illeték plafon, felújítási támogatás...

Az otthonteremtési törvényjavaslat szerint az új építésű lakásokra vonatkozó áfa 27-ről 5 százalékra csökken, a CSOK-kal lakást vásárlók esetén a 4 százalékos vagyonszerzési illetéket eltörlik.

A 2021. január 1. után kiállított lakásvásárlásra vonatkozó vég- vagy részszámla 5 százalékos kulccsal adózik majd. Azt kormányrendeletben rendezik, hogy azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalás előtt álló családoknak, akik CSOK-kal vásárolnak otthont, az 5 százalékos áfatartalmat is visszakapják.

A csökkentett áfakulcsot 2022 végéig lehet majd alkalmazni, de ez a határidő inkább a folyamatban lévő építkezéseket érinti. Azokra a lakásokra ugyanis, amelyekre eddig az időpontig megkapják az építési engedélyt, egészen 2026 végéig alkalmazható lesz az 5 százalékos áfamérték - mondta el Novák Katalin.

Az illetékeltörlés is komoly, akár milliós nagyságrendű segítség lesz azoknak, akik 2021. január 1. után CSOK igénybevételével vásárolnak akár használt, akár új otthont maguknak. Ők az ingatlanvételár kiegyenlítése után nem kapnak majd illetékkirovási értesítést.

Kormányrendeletben szabályozzák majd a több generációs otthonok létrehozását, ígytetőtérbeépítéshez is felvehető lesz az új otthon vásárlásához igényelt CSOK-összeg.

A gyermekesek a lakásfelújítási költségeik felét - maximum 3 millió forintot - visszaigényelhetnek. Az igénylők gyermekei esetében 25 év lesz a korhatár, a tartósan beteg gyermeket nevelők esetében - akiknek GYOD jár - azonban nem lesz ilyen korhatár.

Gyermekek nélkül nincs magyar jövő

A miniszter azt hangsúlyozta, hogy gyermekek nélkül nincs magyar jövő, ezért kell segíteni a családalapítás előtt állókat és a már gyermeket nevelőket.

„A családnak, a gyermekeknek biztos jövőt elsősorban akkor tudunk tervezni, ha biztos fedél van a család feje felett” - mondta Novák Katalin.

Az elmúlt tíz év intézkedései közül felelevenítette a devizahitelezés betiltását, az árfolyamgát bevezetését, a végtörlesztés lehetőségét, a devizahitelek forintosítását, a kilakoltatási tilalmat, a Nemzeti Eszközkezelő felállítását, a CSOK bevezetését, az új építésű lakások áfájának 5 százalékra csökkentését, az építkezésre is lehetővé tett áfa-visszatérítést 5 millió forintig, a nagycsaládosok kedvezményes lakáshitelét, a gyermeket vállalók jelzáloghitel-tartozása csökkentésének lehetőségét, a falusi CSOK-ot és a babaváró támogatást.

Novák Katalin kijelentette: „kevés jobb befektetés van, mint hogy ha a következő generációba fektetünk be”.

Dunai Mónika: “Küzdünk ezerrel”

Dunai Mónika (Fidesz) az Alkotmányt idézte, azt, hogy Magyarország védi a házasság intézményét férfi és nő között és a családot. A fideszes vezérszónok arról beszélt, hogy az otthonteremtési program az egyik legsikeresebb kormányzati kezdeményezés, amellyel már ezermilliárd forint támogatást nyújtottak a családoknak.

Brüsszel és a magyar baloldal válasza az európai a népességfogyásra a bevándorlók betelepítése - állította Dunai Mónika, de mint mondta, a Fidesz-KDNP a családok megerősítésén dolgozik, “hogy saját otthonhoz jussanak, a vágyott gyermekek megszülethessenek”.

Dunai Mónika azt is szóvá tette, hogy a baloldal azt hangoztatja, hogy a Fidesz nem emeli a családi pótlékot, míg a balliberális kormányok úgy emelték, hogy közben “lenullázták” az 1 vagy 2 gyereket nevelő magyar családokat. Így ez nem jelentett igazi segítséget a számukra, viszont “a munkakerülő réteget éhező gyerekek világrahozatalára ösztönözte” - állította.

Amíg polgári kormánya van Magyarországnak, a családtámogatási program bővülni fog. Büszkék arra, hogy egész Európában ez a kormány fordít legtöbbet a családtámogatásokra. “Ezerrel küzd a kormány a koronavírus járvány idején is” - hangoztatta Dunai Mónika.

A Jobbik megszavazza, de “termelési regény”...

Z. Kárpát Dániel a Jobbik vezérszónoka azt mondta, hogy a 70-es évekbe is beillett volna “ez egy termelési regény”. Mint mondta a születések terén nincs trendforduló, 2010-ben 90335 gyermek született 1,29 termékenységi mutatóval. Azt elismerte, hogy most ez az arányszám 2,55. Azt is szóvá tette, hogy az albérletek árai elszabadultak, és jobbikos politikus azt állította, fele annyi új lakást sem adtak át, mint 10 évvel korábban “Csorgat” a kormány támogatási összegeket erre a területre, ezért a rendszerbe került “kedvezménytömeget” üdvözölte, és mint mondta, megszavazzák a törvénycsomagot.

Hollik: Megyünk előre, a családtámogatás soha nem lesz lezárt ügy

Hollik István, a KDNP vezérszónoka “baloldali képviselőnek” nevezte az előtte felszólaló jobbikos politikust, amikor pedig erre Z. Kárpát Dániel zugolódni kezdett, az elnöklő Lezsák Sándor rászólt, hogy nyugodjon meg.

A stílussal van a legnagyobb problémája - mondta Hollik István a jobbikos képviselőnek. Intellektuálisan nehéz helyzet, hogy egy olyan kormányt kell kritizálni, amelyik ennyit tesz a családokért. Arra, hogy a jobbikos képviselő “termelési regénynek” nevezte Novák Katalin expozéját Hollik István azt mondta, hogy a miniszter tényeket sorolt. “Az pedig egészen fura”, hogy 2006-es lakásépítési modellt állítja mintaként, amikor a felelőtlenül elengedett deviza-hiteleknek volt köszönhető - mondta a jobbikos politikusnak.

A gyermekszületés kapcsán Hollik István azt hangsúlyozta, hogy senki nem beszélt trendfordulóról, de tény, hogy a gyermekvállalási kedv nőtt, tavaly pedig többen jöttek vissza Magyarországra, mint amennyien kimentek. “Tényeket pártpolitika alapján ne hazudjanak el” - fordult Z. Kárpát felé.

Hollik István külön kiemelte, hogy a kormány, illetve a Fidesz nem kíván beleavatkozni az emberek személyes viszonyaiba, a kormány azt segíti elő, ha valaki gyereket szeretne vállalni. 2010 előtt a gyerekvállalás a szegénység vállalását jelentette. Semmifajta otthonteremtési támogatás nem volt, akkor kergették bele az embereket a devizahitelekbe.

Európában az egyik legbőkezűbb a magyar kormány, a GDP 5 százalékát fordítja családtámogatásokra. “Ez soha nem lesz egy lezárt ügy, szimbolikus jelentőségű Novák Katalin kinevezése családügyi miniszternek” - jelentette ki Hollik István, hozzátéve: “megyünk előre”. Azért is, mert baj van a koronavírus miatt, ilyenkor segíteni kell a családoknak is.

Gurmai Zita: a szegény családok kimaradnak

Szép feladatnak nevezte Gurmai Zita (MSZP) a otthonteremtést, de mint a szicialista vezérszónok fogalmazott, a “megkülönböztető elem” már ott bujkál a módosítás második mondatában. Szerinte minden olyan szegény család kimarad, aki nem tudja a feltételeket teljesíteni. Ez a számos elemében jó célt szolgáló javaslat kirekesztő - jelentette ki az MSZP politikusa, mert a szegény családoknak semmit sem juttat. Szerinte nem túlzás szegényellenességről beszélni. Mi lesz azokkal, akiknek nincs semmilyen otthona, vagy a rezsit sem tudják kifizetni.

Ennek a kormánynak nincs szociálpolitikája, csak káderpolitikája - jelentette ki. Azt is szóvá tette, hogy a kormány nem támogatja az önkormányzatok szociális bérlakásépítését sem. Határozzák meg a lakbérplafont is - szorgalmazta. A szavaiból kiderült, az MSZP megszavazza a javaslatot.

Varjú László: lakhatási válság van

Varjú László (DK) kapkodásnak nevezte az intézkedéseket, választási szempontok vezetik a kormánypártokat és nagyhatású szabályokat próbálnak meg rosszul korrigálni.

Lakhatási válság van Magyarországon - jelentette ki -, de szerinte ez a kormány nem veszi észre, hogy a gazdasági válsághelyzet kezelésére ez a törvénymódosítás nem lesz elég. Varjú László szerint az 5 százalékos lakás áfa visszaállítását is az építőipari szektor lobbistáinak lehet betudni. Az ellenzéki politikus azt is megjegyezte, hogy az embereknek általában a lakás az egyetlen vagyontárgyuk.

Csárdi Antal: A szegényebb 60 százalék hol marad?

Csárdi Antal (LMP) azt mondta, nem tartja véletlennek, hogy a Fidesz részéről egy 50 millió forintos lakásárral példálóztak. Szerinte a lakáshelyzetet ez a javaslat nem oldja meg, továbbra is elérhetetlen lesz a saját lakás a társadalom szegényebb 60 százaléka számára. Ők hol maradnak? - kérdezte. Az LMP-s politikus “tizenötezredszerre” is azt kérte, olyan javaslatot hozzon a kormány a Ház elé, amelyik nem a “felső tízezer” lakáshoz jutását segíti.

Nacsa Lőrinc: “echte kommunista tempó”

“Echte kommunista tempó” - ezt Nacsa Lőrinc, a KDNP másik vezérszónoka mondta a jobbikos Z. Kárpát Dánielnek, hogy a képviselő a ‘70-es évek hangulatáról beszélt a kormány javaslata kapcsán, miközben azt szorgalmazta, hogy magánjogi szerződésbe, a lakbérek árába avatkozzon be a kormány.

Csárdi Antalnak pedig Nacsa Lőrinc azt mondta, hogy a saját választóit “köpi szembe” a Belváros képviselőjelént, amikor nem akar tudni 50 milliós lakásokról, holott az 1. kerületnek is a képviselöje. A DK-s Varjú Lászlónak válaszul pedig arra emlékeztetett, hogy Simor András volt a jegybank elnöke a baloldali kormányok és a devizahitelezés alatt.

Aztán a KDNP-s politikus sorolta a különbséget a balliberális és a fideszes kormányok családpolitikája között, például, hogy most 4 millió embernek van több pénze váratlan kiadásokra, mint a baloldali kormányok idején volt.

Párbeszéd: a lakás nem szálloda

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a Fidesz a leggazdagabbakat támogatja. A “nagy képet” kell nézni, ezért azt mondja, tízből egy magyar engedheti meg magának a saját lakáshoz jutást. A lakhatáshoz való jog garantálását hiányolta, a kikakoltatások kapcsán is. Emellett a szociális bérlakásépítést. A lakás nem szálloda, magyar családok elhelyezésére van szükség - mondta a vitában. 

Otthonfelújítási programot indít a kormány

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink