Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-05 12:12:00

Már egyeztet a Fidesz az ellenzékkel a 90 napos veszélyhelyzet megszavazásáról

Már egyeztet Kocsis Máté kezdeményezésére a Fidesz és a KDNP az ellenzéki frakciókkal a miniszterelnök által bejelentett 90 napos veszélyhelyzet parlamenti megszavazásáról - tudta meg az atv.hu, forrásaink szerint az egyeztetés már folyik is.

Már egyeztet a Fidesz az ellenzékkel a 90 napos veszélyhelyzet megszavazásáról

A kormánypártok Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető kezdeményezésére már tájékozódó megbeszélést folytatnak az ellenzéki frakciókkal a miniszterelnök által bejelentett 90 napos veszélyhelyzet parlamenti megszavazásáról - mondták az atv.hu-nak.

A miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy ismét életbe lép a rendkívüli jogrend. A kormány ezt 15 napra rendelheti el, aztán meg kell hosszabbítani. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy 90 napra kérik a meghosszabbítást az Országgyűléstől. “Gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk”. Ezért a kormány úgy döntött, hogy éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet - indokolta a kormányfő a veszélyhelyzet újbóli bevezetését kedd este. Az, mint mondta, “végképp abszurd” ugyanis, hogy legutóbb a maszkviselés megsértését büntető szabályok szigorításáról két hét alatt döntött az Országgyűlés.

Akcióképesség és gyorsaság

Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése - ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a tegnapi kormányinfón.

Megerősítette, hogy azt kérik az Országgyűléstől, hogy a kormány által 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet további 90 napra hosszabbítsa meg. Külön hangsúlyozta, hogy az ellenzéket e meghosszabbítás támogatására kérik, “ha már nem segítik a védekezést, ne nehezítsék azt” - fogalmazott.

A jelenleg rendelkezésre állói formációk szerint a kormány úgy látja, a 90 nap elegendő lehet. “Ma ahhoz nagyon optimistának kell lenni, hogy ennél kevesebb is elegendő lehetne” - mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely tegnap a kormányinfón.

Arra a kérdésünkre, hogy miért döntött úgy a kormány, hogy most egy konkrét határnapot megjelölnek, ameddig a rendkívüli jogrend tart, a miniszter azt válaszolta, hogy tavasszal “voltak viták abból”, hogy konkrét határidőt nem jelöltek meg - akkor 99 napig tartott a veszélyhelyzet. Most úgy gondolják, hogy hátha a határnap megjelölésével az ellenzék parlamenti támogatását is el tudják nyerni. A 90 határnap megjelölésével most a kormány eleget tett az egyetlen olyan kritikának, amit tavasszal az ellenzék hangoztatott - mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely tegnap.

Ajánlom

További belföldi híreink