Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-05 15:25:00

Kocsis Máté kérése a baloldalhoz: szavazzák meg a 90 napos veszélyhelyzetet!

Jövő héten szavaz az Országgyűlés a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbításáról - posztolta Kocsis Máté, miután egyeztettek az ellenzékkel. Azt kéri a baloldaltól: szavazzák meg a hosszabbítást. Az MSZP kész igennel szavazni, ha nem kerül be a törvényjavaslatba még valamilyen váratlan fideszes módosítás - nyilatkozta az atv.hu-nak Harangozó Tamás.

“Az imént befejeződött a hétpárti egyeztetés a rendkívüli jogrendről és annak 90 napos meghosszabbításáról. Jövő héten szavazunk a járvány elleni védekezés következő, fontos lépéséről. Arra kérjük a baloldali pártokat és baloldali politikusokat, támogassák a javaslatot!” - posztolta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Facebook-oldalán, miután egyeztetésre hívta a parlamenti frakciókat.

A hétpárti egyeztetetésről - melyen Varga Judit igazságügyminiszter, a KDNP részéről pedig Simicskó István frakcióvezető is részt vett - itt számoltunk be a nap folyamán.

Kocsis Máté a megbeszélés után a Facebook-oldalán azt írta: “Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására. Ez most nem a politikai viták ideje! Vigyázzunk egymásra!”

Harangozó Tamás: az MSZP kész megszavazni, ha...

A hétpárti egyeztetés után Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta a kérdésünkre: az MSZP kész megszavazni a négyötödös parlamenti kivételes eljárást és magát a törvényt is a 90 napos veszélyhelyzetről, hiszen az egyetlen és legfontosabb követelésük, kérésük teljesül a 90 napos határidő megszabásával. Ezzel elkerülhető lett volna tavasszal is “az elképesztő politikai cirkusz” - fogalmazott Harangozó Tamás, emlékeztetve, hogy az MSZP már akkor beadott egy módosítást a 90 napos határidőről, de azt - bár Tóth Bertalan pártelnök a parlamenti felszólalásában “szinte könyörögve kérte” -, a miniszterelnök és a kormánypártok elutasították. A szocialista politikus most hangsúlyozta: a hétpárti egyeztetésen általuk látott törvényjavaslat elfogadható a számukra, azt megszavazzák, ha a Fidesz nem csempész bele még a szavazás előtt valamilyen meglepő módosítást. Harangozó Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: a törvényt készek megszavazni, de minden felelősség Orbán Viktor miniszterelnöké a járvány kezelésében. “Ezt a felelősséget az MSZP nem vállalja át részben sem, azon nem akar osztozni” - jelentette ki. De minden egyes kormánydöntésnél hallatják a hangjukat és föllépnek, ha úgy érzik, hogy az nem kifejezetten a járvány elleni leghatékonyabb védekezést szolgálja. Az MSZP-s politikus azért keményen bírálta a kormányt, mert szerintük nem készült fel elég hatékonyan a nyáron a második hullámra.

Ellenzékiek nyitottak, de vannak garanciális feltételeik

Az egyeztetésen az ellenzéki frakciók részéről nyitottak voltak, a legfontosabb tavaszi feltételük teljesült most azzal, hogy a rendkívüli jogrend bevezetését határidőhöz, 90 naphoz kötnék - mondta munkatársunknak az egyeztetés egy másik ellenzéki résztvevője, hozzátéve: ezen túlmenően garanciális feltételeket is szeretnének. Ilyen feltételnek nevezte, azt a korábbi javaslatuk, hogy az ellenzéki frakcióvezetők Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a különleges jogrenddel kapcsolatban alkotmányos aggályok merülnének föl adott esetben (jelenleg nem elegendő a frakcióvezetők aláírása egy alkotmánybírósági beadványhoz, gyakorlatilag az összes ellenzéki képviselő sláírására szükség van.)

A mai tájékozódó megbeszélés volt, az egyeztetésen résztvevők még konzultálnak a frakcióikkal a végleges álláspontjukról. A munkatársunknak nyilatkozó ellenzéki politikusok „a mostani járványhelyzetben”, látva a drasztikusan emelkedő COVID-fertőzéseket és az elhunytak számát, indokoltnak tartják a miniszterelnök által bejelentett rendkívül jogrend bevezetését. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a 90 napos meghosszabbítást a parlament kétharmaddal, azaz nélkülük is meg tudja szavazni.

A négyötödös parlamenti többséghez szinte biztos, hogy minden ellenzéki frakció hozzájárul. De azt sem zárták ki, hogy végül megszavazzák a 90 napos hosszabbítást is.

Koronavírus: Mit mutatnak a hivatalos számok?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink