Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-05 11:24:00

Hamarosan érkeznek a fagyok, az OMSZ elárulta, hol kell erre számítani

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte, a következő napokban rendszeressé fognak válni az éjszakai fagyok.

Egyelőre gyenge fagyok fordulhatnak elő, a területi eloszlásuk viszont nem a legegyszerűbben előrejelezhető feladat, ugyanis a helyi hatások nagy szerepet játszhatnak a kialakulásukban - írják Facebook-oldalukon.

Péntek reggelre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegységben (főleg Borsodban) jelenthetnek meg gyenge fagyok. A Kisalföld tágabb környezetében, valamint az Őrség és a Nyírség egyes részein is megvan az esély fagyokra, ezeken a tájakon a szél időszakos leállása kulcsfontosságú tényező lehet. A középső országrészben pedig a rétegfelhőzet megmaradása/kialakulása akadályozhatja meg, hogy 0 fok alá hűljön a levegő; errefelé éles határ alakulhat ki a hőmérsékleti mezőben, a hidegre érzékeny területeken érdemes készülni a fagyosabb forgatókönyvre is.

Azt írják, az idei őszi szezon eddig viszonylag enyhének mondható, alig volt néhány nap, amikor fagyott kisebb körzetekben, pedig ilyentájt az átlagos minimum-hőmérséklet már csak +2, +3 fok körül mozog. Az eddigi szezonrekord november első napjához kötődik, akkor Nyírlugoson -2,4 fok volt. A következő napokban ez az érték jó eséllyel megdőlhet.

Jönnek a fagyok! Na de hova is? Ajánlom

További belföldi híreink