Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-04 13:19:00

Karácsony Gergely: Nem adjuk fel a küzdelmet

A kormány meg akarja akadályozni Budapest zöld járműfejlesztését, de a főváros nem adja fel a küzdelmet - közölte szerdán a főpolgármester.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán arról írt, a kormány már határozatba foglalta, hogy meg akarja akadályozni Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését. Nehéz nem cinikusnak látni azt az eljárást, hogy kedden éjfél előtt pár perccel a járatok sűrítésére kötelezik az amúgy is teljes kapacitáson üzemelő közösségi közlekedést, majd szerda reggel megjelenik a közlönyben, hogy a valódi járatsűrítésre és járatbővítésre alkalmas új generációs, környezetbarát trolik és alacsony padlós villamosok beszerzését megakadályozná a kormány. "Pedig semmi más nem kell tőlük, csak egy aláírás. Erre sem képesek" - fogalmazott a főpolgármester.

A reggeli határozat arról szól ugyanis - folytatta -, hogy csak a már meglévő Európai Beruházási Banki (EIB-) hitelkeretet használhatja járműbeszerzésre a főváros. Csakhogy ez a hitelkeret már kötött, jelentős részben a Tarlós István előző főpolgármester idején eldöntött fejlesztések forrását tartalmazza - mutatott rá Karácsony Gergely. Hozzátette: ebben van a Lánchídra, az útfelújításokra vagy például a Blaha Lujza tér és a Széna tér fejlesztésére fordítható keret.

Éppen ezért az új városvezetés a korábbi hitelkeret pénzügyi feltételeinél sokkal kedvezőbb kondíciókat tárgyalt le az EIB-bel. Valójában visszatérítendő európai támogatásról van szó. Olyanról, amilyet a kormány is igénybe akar venni egyébként. "Neki szabad, bennünket meg eltiltana tőle", és egy "nyamvadt szignót sem képes adni egy papír aljára" - olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

Kiemelte: nem adják fel a küzdelmet, mert meggyőződésük, hogy a közvetlenül 1,5 millió budapestit, közvetetten pedig 3 millió embert szolgáló járműfejlesztés nemcsak Budapest, hanem az egész ország érdeke. Bővíti és kényelmesebbé teszi a közösségi közlekedést, hozzájárul a levegőminőség javításához. "Nem engedek tehát az elmúlt évtizedek legnagyobb zöld járműfejlesztéséből" - jelentette ki a főpolgármester.

Közölte: tárgyalnak tovább az Európai Unió bankjával, és "ha kell, a budapestieket hívjuk segítségül, hogy kikényszerítsük a kormánytól azt a nyamvadt aláírást".

Már megint: nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Már nem is átvitt értelemben, hanem elég konkrétan. Bár egyes...

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 4 November 2020
Közeledett a kormány és a főváros álláspontja?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink