Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-02 06:10:00

Novák: Felső határa lesz az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díjaknak

Felső határa lesz az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díjaknak. Ezt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be a Kossuth rádióban. A szocialisták viszont úgy vélik, inkább a válság sújtotta családok napi gondjainak enyhítésével kellene foglalkoznia a kormánynak.

Több tízezer forintot is megtakaríthatnak a családok, ha felső határa lenne az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díjaknak, mondta Novák Katalin az állami rádióban. 

"Ne lehessen akármekkora összeget elkérni akkor, hogyha valaki egy új ingatlant vagy egy új otthont vásárol magának, vagy hogyha ehhez hitelt vagy kölcsönt vesz fel, tehát itt lesz egy olyan maximum, amit a közjegyzői díjak esetén meghatározunk, ez további 10 ezer forintos megtakarításokat jelenthet a családoknak." - mondta Novák Katalin.


A közjegyzői nyilatkozatokat a bankok kérik, több más dokumentummal együtt. Az ingatlan.com szakértője úgy véli, hogy ha a banki gyakorlat úgymond egyszerűsödne, kisebb lenne a hitelfelvevők terhe.

"Általában a bankok rendelik meg ezeket a szolgáltatásokat, és ezeket később átterhelik a hitelfelvevőre, de ahogy fokozódik a bankok részéről is a verseny, hiszen most egyre kevesebb a vásárló a lakáspiacon, ők ebben is versenyeznek egymással, tehát bizonyos költségeket vagy átvállalnak, vagy elengednek" - vélekedett Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Közjegyzői Kamara már a nyáron jelezte, hogy azt tapasztalják: csökkennek a díjak az egy évvel korábbi állapothoz képest. Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal esett vissza a nyilatkozatok elkészítéséért fizetett összeg. A kamara ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy továbbra is vannak olyan pénzintézetek, amelyek ragaszkodnak a 20-30 oldalas dokumentumok okiratba foglalásához, ami jelentős többletköltséggel jár. 

A szocialisták, bár minden megtakarított forintot fontosnak tartanak, azt mondják: a kormánynak inkább a válság sújtotta családok napi gondjainak enyhítésével kellene foglalkoznia.

"Fontos lehet, hogy hogyan juthatnak ma magyar családok, fiatalok lakáshoz, de az látszik a válság kellős közepén, hogy inkább a napi megélhetési problémák azok, amik nagyon-nagyon súlyos gondokat okoznak a magyar családoknak" - nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az MSZP ezért látszatintézkedésnek tartja a bejelentést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink