Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-02 20:39:00

Koronavírusban hunyt el egy tanár Tiszafüreden

Újraindult az oktatás az őszi szünet után, ugyanakkor 45 óvodában és 2 iskolában rendkívüli szünet van, 30 intézményben pedig digitális munkarendben folyik az oktatás. Híradónk arról értesült, egy tiszafüredi iskola pedagógusa koronavírus-fertőzés következtében életét vesztette.

Az őszi szünet után nem tértek vissza az iskolába az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium diákjai és tanárai, miután a tantestület több mint 10 százaléka koronavírus-fertőzöttnek bizonyult. Az igazgató szerint mivel egy kéttannyelvű iskoláról van szó, a fertőzött tanárok szakszerű helyettesítése szinte megoldhatatlan lett volna, és a kialakult helyzet miatt nem volt lehetőség megvárni a hivatalos szervek döntését sem az otthoni oktatásról. Berczelédi Zsolt úgy véli, a hatályos jogszabályok értelmében az iskolának van egy egészségvédelmi felelőssége, ami minden más jogszabályt felülír. „Ha megvárjuk a hivatalos PCR-tesztek eredményét, az a gyakorlat alapján nagyjából10 napos átfutási időt jelent. Ez alatt pedig nemhogy egy osztály, de akár egy egész iskola is átfertőződhet” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva az igazgató.

Híradónk kereste az Emberi Erőforrások minisztériumát azzal kapcsolatban, hogy eddig hány pedagógust lett koronavírusos illetve, hogy hány aktív fertőzött van jelenleg. Az válaszolták, hogy a tankerületi központoknak vannak erről pontos adataik, viszont országos összesítés ezekből nem készülhet, mert az - a tárca szerint - jogellenes.

Több más forrás ugyanakkor arról tájékoztatta híradónkat, hogy a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános iskola egyik pedagógusa koronavírus-fertőzés következtében hunyt el. A Karcagi Tankerületi központ ezt meg is erősítette.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint csak úgy lehet megelőzni a további tragédiákat, ha több tesztet végeznek az iskolákban, és ha átállnak az iskolák a digitális oktatásra. Nagy Erzsébet szerint, ha felső tagozatban és középiskolában időben, még a járvány túlzott elterjedése előtt elrendelték volna az távoktatást, akkor az alsósoknál hosszabb távon is el lehetett volna kerülni a kényszerű online tanítást. Most már azonban erre minimális esély van – vélekedett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja híradónknak.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter közben arról számolt be, hogy az őszi szünetben a katonák 59 előre kijelölt köznevelési intézmény fertőtlenítettek.

Koronavírus-fertőzésben halt meg egy tiszafüredi iskola pedagógusa

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink