Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-02 05:50:00

Idén is elindult a Movember és a Száraz November nevű kampány

Idén is elindult a „Száraz November” nevű kampány. A résztvevők önként vállalják, hogy egy hónapon át nem isznak alkoholt. A program célja a mértékletesség, a kulturált alkoholfogyasztás és az egyéni felelősség hangsúlyozása. Elkezdődött közben a Movember is. A bajuszos kampány a prosztatarák megelőzésére hívja fel a figyelmet.

14 egység alkohol, ez az a mennyiség, amennyinél már senkinek nem kéne többet fogyasztania egy hét alatt, mert az érték felett az egészségügyi kockázat már túl nagy. Az 5 éve indult száraz november kampány célja az alkohol feletti kontroll megtartása. 

"Soha nem volt még annyira okos nem inni 30 napig, mint most Magyarországon" - Dávid Ferenc kampányfelelős szerint az idei kihívás célja az egyéni felelősség megerősítése. Az egy hónapos absztinenciának ráadásul számos jótékony hatása van, például a minőségi alvás vagy a hidratált bőr. A mostani járvány viszont emelheti a teljesítés nehézségét és szorongást teremthet.

"Az egészségügyi rendszerünk ezen a napon a túlélésért küzd, ami azt jelenti, hogyha valaki most akar változtatni és mondjuk kórházi kezelésre van szüksége az alkohol függőségében, akkor ő nem fog tudni bekerülni a kezelőrendszerbe." - fejtette ki Dávid Ferenc.

A kampányfelelős hangsúlyozta, a kihívás azoknak a kockázati ivóknak szól, akik fogyasztása még nem kontrollvesztett, de fennállhat a lehetősége annak, hogy később alkoholhasználati zavar alakul ki náluk.

A KSH pár éve 380 ezerre becsülte a magyar alkoholisták számát. A WHO szerint viszont ez az érték akár 900 ezer is lehet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az alkoholfüggők 90 százaléka nem vallja be, hogy beteg.

Ez a hónap ugyanakkor az úgynevezett movember ideje is. A résztvevők egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, így hívják fel a figyelmet a férfiak egészségére, a prosztatarák megelőzésére. A magyar bajuszos kampány 2009-ben indult, számos ingyenes szűrővizsgálattal segítik a megelőzést, amelyeken az úgynevezett prosztata-specifikus antigén szintet mérik.

"Több mint 13 ezer PSA szűrést végeztünk, ez nem teljeskörű. Megszűrjük a PSA-ját, majd ha magas az eredmény akkor továbbküldjük az urológushoz,34 17 százalékuknak volt magas a PSA-ja és akiről biztosan tudunk és visszajeleztek az több, mint 20 férfi, akinek sikerült megmenteni az életét" - nyilatkozta Honti Dániel, a Movember Magyarország Egyesület elnöke.


A prosztratarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, az évente diagnosztizált 4500 új eset harmada menthetetlen, holott az idejében felismert betegség gyógyítható lenne. A következő szűrést Budapesten november 26-án az Arany János utcában tartják.

Ajánlom

További belföldi híreink