Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-11-01 19:38:00

Szlávik János: a lélegeztetőgépen lévő betegek között 40-45 százalékos a halálozási arány

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, a tavaszi hullámban ezeknek a betegeknek mintegy 30 százaléka hunyt el, ez a szám a második hullám alatt emelkedett. Továbbra is veszélyeztetettek az idősek és a krónikus betegek, de a főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a Down-szindrómás betegek is veszélyben vannak.

Szlávik János az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában arról beszélt: korábban azt tapasztalták, hogy a betegek nagy része családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, ma viszont már a közösségi terjedés a jellemző, már nem mindig lehet tudni, hogy valaki hol kapta el a vírust. Előfordul az is, hogy olyan beteg kerül kórházba, aki vigyázott, és pontosan betartotta a járványvédelmi szabályokat, ebből a főorvos szerint az látszik, hogy ma már bárki elkaphatja a koronavírust.

Intenzív osztályok

Szlávik János elmondta, hogy az ő intenzív osztályukon tavasszal az elhunytak aránya 30 százalék körüli volt, most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal. A főorvos kiemelte, hogy itt kizárólag a lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg.

A főorvos kifejtette, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg csak azok a koronavírusos betegek vannak intenzív osztályon, akik gépi lélegeztetésre szorulnak. A gép lélegeztetett betegek ellátása ugyanis egy teljesen más feladat, mint más fekvőbetegek gondozása: itt az embereket mesterséges kómában tartják, és megnő a szövődmények száma is. 

A fekvőbeteg osztáylokon a kórházban a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt Szlávik János tájékoztatása szerint, de azt látni kell, hogy ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek. Az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet - tette hozzá.

A főorvos úgy fogalmazott: ez ellen a vírus ellen védekezni kell, mert a gyógyítással egyelőre nagyon nehezen állunk.

Szlávik János beszélt arról is, hogy amikor centrumokba koncentrálták a koronavírusos betegek ellátását, akkor azt akarták elérni, hogy a súlyos betegek lehetőleg oda kerüljenek, ahol a megfelelő szaktudás rendelkezésre áll a gyógyításukhoz. Ehhez több dolgozóra volt szükség, a főorvos elmondása szerint az ő kórházukba is irányítottak át szakdolgozókat. A kórházban egy intenzíves betegre jelenleg megfelelő létszámú szakszemélyzet jut.

Arra a hírre, miszerint egyes kórházakban már szemészek, vagy akár pszichiáterek gyógyítják a koronavírusos betegeket, Szlávik János úgy reagált: már tavasszal is volt rá példa, hogy más részlegekből irányítottak át különböző orvosokat, akiket megtanítottak arra, hogyan kell fertőző betegeket ellátni. Szerinte aki elvégezte az orvosi egyetemet, annak tudnia kell gyakorlatilag bármilyen beteget ellátni.

Az intenzíves ellátás speciális szaktudást igényel, Szlávik János szerint az intenzív osztályokra általában más intenzívekről csoportosítanak át személyzetet.

Remdesivir: hatékony?

A hazánkban is alkalmazott remdesivir gyógyszerrel kapcsolatban azt mondta: jelenleg igazán hatékony antivirális szer nincs a koronavírus ellen, egyelőre kísérleti szerek vannak, amelyek hatékonynak tűnnek. Ha egy beteg megfelel a kritériumoknak, hogy megkaphassa a remdesivir gyógyszert, akkor orvosai megbeszélik ezt vele, és ha hozzájárul, beadják neki. Olyan betegnél, aki nincs tudatánál, a legközelebbi hozzátartozó egyezhet bele a kezelésbe.

Újabb csoport a kiemelten veszélyeztetettek között

A főorvos elmondta, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélyben, ám az utóbbi hetekben kiderült, hogy a Down-szindrómás emberek is veszélyeztetettek: a tapasztalatok szerint ők tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért őket is fokozottan kell védeni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink