Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-30 11:58:00

Orbán a nizzai merényletről: "Amíg ez a kormány van, nem jönnek be"

"Amíg ez a kormány van, nem jönnek be. Az afrikai emberek jövője Afrikában van, a magyarok jövője Magyarországon van” - jelentette ki Orbán Viktor a nizzai merénylet kapcsán a Kossuth Rádióban. Az ellenzékről bevándorláspárti és brüsszeli képviselőik “egy falkában vannak” azokkal, akik azt akarják, hogy változassuk meg a migrációs szabályokat - mondta a miniszterelnök.

“Varga Mihálynak csodát kell tennie, de a magyar pénzügyminisztereknek általában ez a sorsuk, varázslók az ő fejében, mindig megoldották valahogy - reagált Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy a mostani helyzetben lesz-e a jövő évi költségvetésben elég pénz a Novák Katalin miniszter által már bejelentett otthonteremtési támogatásra. Mint mondta, ő látja, hogyan tér vissza a gazdaság a korábbi vágányára, a szeme előtt van egy optimista kép, de nem lesz egyszerű mindennek a menedzselése.

A miniszterelnök újra visszatért az orvosbéremelésre, amiről a műsor korábbi szakaszában már volt szó. “Mikor, ha nem most kellett ezt megcsinálnunk?" A béremelésekkel az ország viszonozza az egészségügyi dolgozók odaadását, eljött az ideje, hogy a "szinte elviselhetetlenül alacsony fizetéseket megemeljék" - mondta.

"Az nekünk megy, hogy válság idején családtámogatásokat emeljünk, mert a család mindennek az alfája és az omegája" - idézte fel a 2010-es döntéseket, bár a megfogalmazása szerint “akkor a córesz a szánk széléig ért”. Mint mondta, a virust le fogjuk győzni, és normális életben mindennek az alapja a család, a családokat támogatni kell, ahhoz meg pénz kell, és a pénzügyminiszter mindennek a tudatában van, “meg fogja ezt oldani”.

Nizzai terrortámadás - fel van dúlva

A nizzai terrortámadásról is kérdezte Nagy Katalin Orbán Viktort, “valóban nem értik, a világban mi történik”?

Orbán Viktor azt mondta, hogy nekünk van tapasztalatunk a muszlim világról, éltünk együtt 150 évig. “Tiszteljük ezt a világot, ott ahová való, a saját helyén” - jelentette ki, hozzátéve, “az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyarok jövője Magyarországon van, ha egyszer beengeded őket, együtt kell velük élned”. Ez kölcsönös alkalmazkodást jelent, akkor is, ha ez nem tetszik. Ha nem akarsz alkalmazkodni, egy dolgot tehetsz, nem engeded be őket. “Ha nem akarunk nizzai eseteket látni Magyarországon, nem szabad beengedni őket” - jelentette ki.

Orbán Viktor azt kiemelte: akik itt vannak, nagyon kevesen vannak, jól beilleszkedtek békés, kiegyensúlyozott emberek, semmi gondunk nincs velük. “De nem akarunk újakat beengedni, különösen migránsokat beengedni. Nem akarok olyan helyzeteket látni, mint amilyeneket most Franciaországban láttunk. Ha beengedjük őket, ez elkerülhetetlen lesz. Tartsunk ki!" - javasolta a miniszterelnök a magyaroknak, ami azt is jelenti, ne engedjük, hogy Brüsszelből ránkerőltessenek szabályokat, hogy beengedjünk olyanokat, akikkel nem akarunk együttélni, “és utána temetésre járhassunk. Ezt nem akarom” - jelentette ki.

Mint mondta, hiába zsarolnak bennünket Brüsszelből, hiába erőszakoskodnak, mi nem lépünk erre az útra, az az ösvény nem nekünk való.

Az ellenzék is bevándorlápárti, “egy falkában vannak” a brüsszeliekkel

Szerinte világosan kell beszélni, a magyar ellenzék is bevándorláspárti, akik kinn ülnek Brüsszelben ellenzéki képviselők, “egy falkában vannak” azokkal, akik azt akarják, hogy Magyarország változtassa meg a migrációs szabályait. “Nem fogok hozzájárulni. Amíg ez a kormány van, nem jönnek be. Megismétlem, az afrikai emberek jövője Afrikában van” - jelentette ki a miniszterelnök. Azt is hozzátette, hogy segítünk nekik, mindent megteszünk, hogy az ő életük ott jobb legyen, mint most, “de nem engedjük azt, hogy Magyarországra jőve itt keressenek maguknak új életet”.

Aztán, mint mondta, a nyugatiak fejével nem könnyű gondolkodni, “a fantasztikus belügyminisztert” Salvinit, aki rendet tartott Olaszországban, leváltották. Most azt látjuk, hogy hiába kap valaki papírt a kiutasításról, de elengedik, utána elmegy Nizzába,és meghalnak emberek. “Ez lehetetlen” - jelentette ki.

"Most Nizzába ment ez az ember, jöhetett volna Magyarországra is, mert Schengenen belül vagyunk. Így nekünk sem mindegy, mert nem babra megy a játék, hogy a nyugat-európai országok megvédik-e a saját állampolgáraikat. Nekünk kemény kezű kezű nyugat-európai miniszterelnökök és belügyminiszterek kellenek" - jelentette ki Orbán Viktor.

Aztán a miniszterelnök azt mondta, “fel vagyok dúlva”. Régen, “a kommunizmusban” biztonságban érezte magát Nyugat-Európában, ha fiatal korában oda utazott, soha nem félt, “még Amszterdamban sem, ahol először látott gyanús alakokat”. Most a gyerekért aggódni kell, ha kimennek, hogy kevésbé vannak ott biztonságos helyen, mint itthon.

"Volt egy fantasztikus kontinensünk, biztonságos volt, jómódú volt, voltak hagyományaink, most pedig a nizzai merényletről beszélünk” - jelentette ki.

"Én föl vagyok indulva... Hogy lehettek egyesek annyira vakok, vagy odadobták a kontinenst?”

"Igzalmas kérdés, hogy hol vannak a szólásszabadság határai, de ezt nem ilyenkor kell megvitatni, mikor emberéleteket veszítünk el" - válaszolt a műsorvezető kérdésére. De semmiképpen nem magyarázat vagy ok a sértettség, egy karikatúra vagy bármilyen gúnyolódás arra, hogy ártatlan embereket életét elvegye, bárkit megöljünk" - jelentette ki Orbán Viktor. Semmilyen ok nincs arra, hogy bárki elvegye emberek életét. Az szent, nem lehet elvenni. Menthetetlen bűn a másik ember életét elvenni, csak azért, mert nem ért veled egyet - ismételte meg.

A reformáció emléknapjáról

A reformáció emléknapja lesz szombaton, ünnepel-e ? - kérdezte Nagy Katalin. Egy református templomot szentelnek Budapest mellett, a miniszterelnök ezen vesz részt. “Ez egy szép esemény, kötelesség, de egy öröm is”. Ő kálvinista, de a “fundamentalista katolikus” Nemeskürty Istvántól tanulta megbecsülni a saját felekezetének az értékeit. Volt egy pillanat ugyanis, amikor a reformáció mentette meg a magyar nemzeti identitást és tudstot azzal, amikor a Bibliát magyarra fordították. A magyar nyelv pedig a szuverenitasunk és a kulturánk szellemi alapja - mondta a miniszterelnök. 

A miniszterelnök arról az “attitűdről” is beszélt, hogy “az eklézsiát folyamatosan reformálni kell”, “soha nem szabad hátradőlni, mindig van lehetőség, hogy az emberek számára boldogabb békésebb nyugodtabb életetfeltételrket teremtsenek.

A református egyház ezt a lelki hozzájárulást a mindenkori magyar kulturának hosszú évszázadokon keresztül mindig megadta. “Azt kívánom magunknak, hogy adjuk meg a jövőben is” - mondta Orbán Viktor.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink