Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-30 06:41:00

Nagy pillanat: megtette élete első lépéseit az SMA-s Zente

Egy évvel ezelőtt kapta meg Zente a 700 millió forintba kerülő Zolgensma-génterápiát. A gerincvelő-eredetű izomsorvadásban, vagyis SMA-ban szenvedő kisfiú meglepte meg kezelőorvosait és szüleit az évforduló alkalmából: megtette élete első lépéseit.

"Számítottunk rá, hogy hamarosan eljöhet ez az idő, de mindig annyira váratlanul ér minket, amikor megtesz egy bizonyos dolgot. Nálunk az a tapasztalat, amire egyszer képes, azt utána bármikor meg tudja ismételni. Ez ugyanígy történt a járással kapcsolatban is. Most már egy hete képes a lépegetésre, és hát rendületlenül gyakorol is" – mesélte az anyja, és hozzátette, hogy a kisfiú nagyon szorgalmas, és élvezi a járást.

Zente világ legdrágább terápiáját egy évvel ezelőtt a Bethesda Gyermekkórházban kapta meg. A Blikknek az orvosok akkor még azt mondták: a szert nem sok gyermeknek adták be a világon, éppen ezért nem lehet megjósolni az eredményességét. Azóta azonban Zente rohamosan fejlődik. Dr. Mikos Borbála orvosigazgató, a Zolgensma-munkacsoport vezetője szerint a kisfiú előtt új kapuk nyílnak meg.

atv.hu/blikk.hu

Ajánlom

További belföldi híreink