Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-30 12:38:00

A fogyasztóvédelmi vizsgálat alapján minden negyedik PCR-tesztes vállalkozásnál találtak jogsértést

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy hány cégnél találtak szabálytalanságokat a PCR-tesztekkel kapcsolatban, és a veszélyeztetettek érdekében látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el a kórházakban. Továbbá arra kérték a szakértők a magyarokat, hogy fokozottan figyeljenek a járványügyi szabályokra a hétvégén, főleg a temetőlátogatások alkalmával.

Először Sanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese beszélt a tesztekről, hogy összesen már egymillió tesztnél tartanak, aminek a döntő többsége ingyenes a lakosság számára. Fizetni csak annak kell, aki magán úton, magán célból vizsgáltatja magát. 

Szeptember 21-én Orbán Viktor jelentette, be hogy hatósági árat szabnak ki, és 19 ezer 500 forintot határoztak meg: 17 ezer forint a laborvizsgálat díja és 2500 forint ebből a mintavételi díj. A felső határ ellenére a fogyasztóvédelmi ellenőrzés során azonban kiderült, hogy sokan mégis nyerészkedni próbáltak. Sanda elmondta, hogy vizsgálták a hatósági ár alkalmazását, annak feltüntetését és a fogyasztók esetleges megtévesztését, tájékoztatását. Csak a tételes ár feltüntetésével hozhatnak a vásárlók megfelelő döntést, hogy a hatósági áras tesztet választják, vagy az egyéb, kényelmi szolgáltatásokat is igénybe veszik.

A vidéki megyékben már lezajlott az ITM kezdeményezésére indított vizsgálat, Budapesten pedig még mindig tart. A hatósági vizsgálat háromféleképpen zajlott: megnézték a helyszínen a hatósági ár megfelelőségét, és a ténylegesen fizetendő árat. Ellenőrizték a honlapokat és telefonon is érdeklődtek. 

Összesen eddig 81 vállalkozást ellenőrizetek, melyből húsz szolgáltató esetében találtak valamilyen gondot. Sanda Tamás aláhúzta, hogy ezek alapján kiderült, hogy minden negyedik vállalkozás jogsértő módon járt el.

A 81 cégnél összesen 240 ellenőrzést végeztek, ebből 29 esetében észleltek jogsértést. Száz honlapot néztek át, és 14 esetben szúrtak ki problémát. 51 helyszíni ellenőrzést is végeztek, aminek 21 százalékában, azaz 12 esetében volt jogsértés. 83 telefonos ellenőrzés történt, és három esetben volt kifogásolható a tájékoztatás.  A húsz szolgáltatóból 14 céggel szemben, összesen 17 fogyasztóvédelmi eljárás indult. A cégek jelentős része együttműködő volt, sokan azonnal pótolták a hiányosságokat. Háromnál azonban egyből bírságot szabtak ki, náluk nem 19 ezer 500 forintért volt elérhető a PCR-teszt, vagy nem volt egyértelműen feltüntetve az ár. 

A napi járványügyi adatokról pénteken Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tájékoztatott, és elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 3286 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos a járványügyi szabályok betartása és a maszk helyes használata. Jelenleg 86 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig jelenleg is tart az őszi szünet alatt betervezett fertőtlenítés.

Hangsúlyozta, hogy a kockázati csoportokba tartozó állampolgárok védelmében a kórházakban és a szociális intézményekben kijárási, illetve látogatási tilalom lépett érvénybe. 

Ezen kívül a hétvégén, a halottainkra való emlékezés során fokozottan figyeljünk a védekezésre, tartsuk be a távolságot, és aki tüneteket észlel magán, az ne menjen közösségbe. Próbáljuk a temekőket kevésbé frekventált időszakban meglátogatni, és ha virágot veszünk, akkor is kerüljük a hosszas sorbanállást. Galgóczi elmondta, hogy most ne ölelkezzünk, ne adjunk egymásnak puszit. 

Kiss Róbert rendőr alezredes Galgóczi Ágnes beszámolója után emlékeztetett mindenkit, hogy hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok. Ennek értelmében a zenés-táncos rendezvényeken, a vendéglátóhelyeken és a sportrendezvények vendéglátó részén is kötelező lesz maszkot hordani., amit csak akkor vehetünk le, amikor éppen eszünk-iszunk. Ezen kívül szigorodtak a kiszabható büntetéssel kapcsolatos szankciók is: az alezredes elmondta, hogy alapvetően nem a bírság a cél, de aki a védelmi intezkedésekre vonatkozó szabályokat megszegi, az szabálysértést követ el. 

Az szintén elhangzott, hogy a schengeni ideiglenes határellenőrzést november 30-ig meghosszabbították. 

Újságíró kérdések

A járványüggyel összefüggésben, rémhírterjesztéssel kapcsolat összesen 143 esetben rendeltek el büntetőeljárást, március 11. és június 17. között, a különleges jogrend idején 67 esetben. Jelenleg három van folyamatban. 

Az Inforádió kérdésére Galgóczi Ágnes elmondta, hogy ahogyan szükséges, további egészségügyi ellátóhelyeket, kórházakat vonnak be a Covid-ellátásba. Lesz elég ágy, ápoló és orvos. 

Az influenza elleni oltások témájában a 24.u kérdésére elhangzott, hogy minden évben van arra protokoll, hogy melyek azok a kockázati csoportok, akik tagjait elsősorban influenza oltásban kell részesíteni. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink