Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-29 20:04:00

Nemzetközi siker: hazai kutatók értek el jelentős eredményt a koronavírus szaporodásával kapcsolatban

A CMC Déli Klinika orvosai vizsgálataikkal igazolták, hogy az Európa déli részén őshonos mediterrán bodorrózsa-kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés miatt kialakult immunológiai reakciókat is.

A különleges immunológiai eljárással a koronavírus-fertőzés legyőzésére termelt ellenanyagok szintjét határozzák meg.

"Hogyha a vírushoz odakötődött az ellenanyag, akkor egy speciális enzematikus folyamattal ki lehet mutatni" - nyilatkozta az ATV Híradójában Jankovics István virológus, a kutatás vezetője. 

Jankovics azt, a vizsgálathoz szükséges új diagnosztikai eszközt is megmutatta, ami a klinika saját fejlesztése. Lényegesen pontosabb eredményt ad a jelenleg forgalomban lévő vizsgálatoknál, és megalapozza a lehető leghatékonyabb hazai gyártású vakcina kifejlesztését is. Ráadásul hazai összetevőkből készül.

"A termelés biztonságát garantálja, másrészt pedig mivel tudjuk, hogy mi van benne, sokkal jobban összehasonlítható, validálható a magyar populáció immunállapotának felmérése szempontjából" - magyarázta Jankovics István. 

Nemzetközileg is jelentős eredményt értek el magyar kutatók

 

De nem csak a módszer számít nemzetközileg is jelentős eredménynek. Ez a lila virágú növény, a mediterrán bodorrózsa: a klinika kutatócsoportja a világon elsőként bizonyította, hogy a gyógynövény gátolja a koronavírus szaporodását, és irányítja a koronavírus által létrehozott úgynevezett citokinvihart is.

"A gyulladásos markereket, illetve a gyulladásos folyamatokat csökkenti, elég jelentős antioxidáns hatása van, tehát egy természetes úton tudja az immunrendszerünket támogatni a védekezésben - mondta Híradónknak Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója.

Az Európa déli részén őshonos növényt már régóta használják influenza és különböző légúti fertőzések megelőzésére és tüneti kezelésre. Ráadásul a négy hónapon át tartó vizsgálatok bebizonyították, hogy a koronavírus ellen is hatásos.

"Amikor láttuk azt, hogy a vakcina előállítása nem lesz olyan gyors, és hogy a vírusellenes szerek fejlesztése is bár nagy erővel folyik, egy kicsit lassú, akkor elkezdtünk gondolkozni, hogy mi lenne akkor, hogyha a jól bevált gyógynövények között keresnénk" - tette hozzá a vezérigazgató. 

A kutatók megállapították, hogy a bodorrózsa alapú oldat vírusellenes hatását más gyógynövények, az orvosi zsálya és a bíbor kasvirág jelentősen növelik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink