Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-29 11:49:00

Még Szijjártót sem tájékoztatta Kijev a kitiltásokról hivatalosan

"Mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból utasítanának ki magyar politikusokat Ukrajnából" - jelentette ki az ATV kérdésére Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a kitiltásokról “a közlés módját kulturálatlannak tartja”, magát a kitiltást pedig nagyon barátságtalannak, “bizonyos szempontból szánalmasnak”.

“Nagyon barátságtalan, nonszensz, bizonyos szempontból szánalmas lépés” - ezt mondta Szijjártó Péter egy mai sajtótákoztatatóján az ATV kérdésére arról, hogy az ukrán külügyminisztérium kitiltott magyar kormányzati tisztségviselőket Ukrajnából.

“A közlés módját, azt kulturálatlannak tartom, mert mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból, miért utasítanának ki magyar politikusokat” - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a kérdésünkre, hogy Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kijelentette, hogy feltételezése szerint ő lehet az egyik kitiltott, de ki a másik, kapott-e erről a külügyminisztérium tájékoztatást Kijevtől.

Potápi Árpád nyilatkozatáról és a kitiltásról itt számoltunk be. Az ukrán diplomácia berendelte a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt is.

“Az ilyen kitiltásokkal nem igazán azt a jelzést küldik, hogy baráti kapcsolatokra törekednének Magyarországgal” - jelentette ki Szijjártó Péter most a kérdésünkre.

Másrészt, fontosnak tartotta megjegyezni: “egy dolgot ne felejtsünk el, Ukrajna állítólag az európai és az euro-atlanti integrációra törekszik. Pontosan tudják, hogy mind az EU-ban, mind a NATO-ban az összes tagország egyetértésére szükség van ahhoz, hogy a nem tagországokkal való együttműködést szorosabbra fűzzük. Az ukrán fél egy ilyen döntéssel - utalt a kitiltásokra - azt jelzi, hogy nem kérik a magyar támogatást ebben az ügyben.

De hát akkor meg hogy lesz konszenzus az EU-ban meg a NATO-ban az ukránok integrációjáról?” -vetette fel.

Szijjártó Péter azt mondta: ő személyesen nagyra becsülöm az ukrán kollégáját, “azt gondolom, hogy jó viszonyban is vagyunk”. Remélem, hogy “az ukrán barátaink átgondolják ezt a lépést és inkább a barátságot meg a korrekt kapcsolatépítést választják” - jelentette ki.

Amikor 50 lélegeztetőgépet adott át...

Szijjártó Péter másik kérdésünkre, hogy mi lehet a feszült diplomáciai helyzet megoldása, arról beszélt: érdekes módon, mikor arról volt szó, hogy 50 lélegeztetőgépet kellett adni annak érdekében, hogy a Kárpátalja megyében működő kórházat el tudják látni a koronavírusos betegeket, a külügyminiszter és a Kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vette át azokat tőlem Ungváron néhány héttel az önkormányzati választás előtt. “Azt nem kezelték a belpolitikába történő beavatkozásnak” - jegyezte meg.

De megemlítette azt a tényt is, hogy gyakorlatilag kizárólag Magyarország engedi át az ukrán állampolgárokat Nagy-Britannia, Nyugat-Európa irányába, “ez nem beavatkozás ezek szerint az ukrán államügyekbe” - tette hozzá.

Szijjártó Péter azt is felhozta, hogy körülbelül egy-két héttel az önkormányzati választás előtt döntöttek arról, hogy Kárpátalja legszennyezettebb folyóját, a megtisztítjuk magyar költségvetési forrásból, és ezt is üdvözölték és nem tekintették az ukrán belpolitikába történő beavatkozásnak.

“Tehát én ezt rendkívül képmutató dolognak tartom. Mi többször világossá tettük, hogy készen állunk a kétoldalú kapcsolatok javítására, fejlesztésére. Én magam számos javaslatot tettem a legutóbbi ungvári találkozónkon az ukrán kollégának, de gyakorlatilag semmilyen visszajelzés vagy reakció nem érkezett”

- nehezményezte most a miniszter.

Szijjártó Péter elmesélte azt az esetet is a sajtótájékoztatón, hogy ő maga jelentkezett ukrán kollégájánál, amikor meghívást kapott a beregszászi magyar főiskola tanévnyitója. Akkor azt mondta, hogy szívesen elmegy, “de kérem, hogy jöjjön el velem, nehogy valami barátságtalan gesztusnak tekintsék. Azt mondták, rendben van, csak menjek előbb Ungvárra és adjam ott át a lélegeztetőgépeket. Én elmentem átadtam, majd Ungváron közölték velem, hogy sajnos ő nem tud eljönni velem” - ezzel is illusztrálta “a készséget vagy annak hiányát a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, a barátságra, a kölcsönös tiszteletre“.

Végül Szijjártó Péter leszögezte: továbbra is abban vagyunk érdekeltek, hogy egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a nemzetközi jog tiszteletén alapuló, a kétoldalú kötelezettségek tiszteletben tartására alapuló baráti kapcsolat legyen Magyarország és Ukrajna között.

“De ehhez ketten kellünk, az ukrán kormány, meg mi” - fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve: a részünkről ez a készség továbbra is megvan.

Ajánlom

További belföldi híreink