Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-29 18:07:00

Egy 18 éves diák édesanyja elmesélte, mit élt át a koronavírusos lánya

Egyre több a koronavírus-fertőzött a vidéki nagyvárosokban is. Hajdúnánáson már az alpolgármester is karanténban van, Nádudvaron egy idősotthon két lakója halt meg a vírus miatt. Pécsett egy pedagógus van lélegeztetőgépen, Szentpéterfán pedig az élelmiszerbolt zárt be a koronavírus miatt.

A legfrissebb adatok alapján 104 igazolt koronavírusos beteg van Hajdúnánáson, ebből 67 ember aktív fertőzött. Kórházban jelenleg hat személyt ápolnak, egy ember elhunyt. Közben a város alpolgármestere önkéntes karanténba vonult, mert az egyik családtagjánál mutatkoztak a koronavírus tünetei.

„Azóta kiderült, hogy a mi hatósági karanténunk lejárt már, de amíg a családomnak a fertőzött tagja teljesen fel nem gyógyul, addig mi is folytatjuk a karantént” - nyilatkozta az ATV Híradójában Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere.

Közben a Nádudvari Református idősotthonban is többen elkapták a fertőzést: az intézmény azonnal értesítette a hozzátartozókat, és megkezdte a fertőtlenítést.

„A két idős krónikus betegségben szenvedő lakónk elhunyt: az idős néni 89 éves volt, az idős bácsi pedig 88 éves volt. Az idős néninek tünetei nem voltak, alap betegségéből kifolyólag került kórházi kezelésre” - mondta telefonon, Őz Lajos, a Nádudvari Református Idősek Otthona intézményvezetője.

Pécsett egy iskola pedagógusa szorul komoly intenzív osztályos kezelésre.

„Az egyik pécsi iskola pedagógusa szombat óta lélegeztetőgépen van, ezt tudjuk pontosan, és nagyon sokan vannak, akik betegek, sokan karanténban vannak” - mondta a PDSZ-től Nagy Erzsébet.

Egy iskola 18 éves diákjának édesanyja csak az ATV híradónak mesélte el, milyen megpróbáltatásokon megy át lánya miután megfertőződött a koronavírussal.

„Négy napig volt hasmenése, mielőtt belázasodott. A láza két napig tartott, aztán hőemelkedése volt, nagyon-nagyon gyenge és levert volt, alig tudott kikelni az ágyból. Aztán köhögni kezdett, elvesztette a szaglását, és akkor egynapos jobb állapot után rosszabbul lett: Visszatért a hőemelkedése, majd elkezdett fájni a mellkasa."

Közben a Pécsi Nemzeti Szinház több darabja is elmarad a következő néhány hétben.

„Sajnos megtörtént nálunk is, amit nem vártunk, hogy egy vendégművész tesztje pozitív lett. Azonnal értesítettük a hatóságokat, elkezdődött a kontaktkutatás, és meg is lett az eredménye: akik kapcsolatban voltak vele, azok karanténba kerültek" - magyarázta Rázga Miklós igazgató.

A Vas megyei Szentpéterfán be kellett zárni az óvodát, a bölcsődét, de az egyik helyi élelmiszerüzlet sincs már nyitva, mert a bolt alkalmazottai közül mindenki megfertőződött.

Kerestük a település polgármesterét, de nem állt szóba stábunkkal a sűrű elfoglaltságaira hivatkozva.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink