Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-29 21:01:00

Dobrev Klára optimista, szerinte célegyenesben van az európai minimálbér ügye

Célba még nem, de célegyenesbe ért az európai minimálbér ügye. Erről Dobrev Klára, a DK EP-képviselője beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Dobrev Klára szerint téves és hibás az a gazdaságpolitika, amely a képzetlen, olcsó és kiszolgáltatott munkaerőben látja a gazdaság versenyképességének titkát. Az EP-képviselő hozzátette: nincs vétójoga az egyes tagállamoknak a tanácsban az európai minimálbérről szóló irányelv ügyében.

Dobrev Klára kifejtette: az ajánlásokkal ellentétben az irányelvek kötelezőek a tagállamokra nézve. Dobrev szerint nem lehet minimálbért úgy megállapítani, hogy nincs mögötte széles körű konzultáció, vagyis a munkaadók és a munkavállalók érdemi bevonása nélkül.

Arra a kérdésre, hogy hogyan érintheti az irányelv elfogadása a magyar minimálbért, Dobrev Klára azt válaszolta: ma 107000 forint körül van itthon a nettó minimálbér, ez nettó 140-150 ezerre emelkedhet az irányelv életbe lépése esetén attól függően, hogy az átlag- vagy a mediánbér 50 vagy 60 százalékában határozzák-e meg a majdani, európai minimálbérrel kapcsolatos elvárást. ​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink