Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-28 21:29:00

Kincses Gyula a járványhelyzetről: Bevatkozás nélkül úgy fogunk járni, mint a csehek

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kincses Gyula, a MOK elnöke foglalta össze a szakma álláspontját az orvosbéremelésről, és elmondta, hogy üzeneteket kapnak, csak az egyeztetés hiányzik. Továbbá ha a járványügyi rendeleteken nem változtatnak, az egészségügy bajba kerülhet.

A Magyar Orvosi Kamara korábban nyolcezer orvos véleménye alapján mondta el, hogy 77 százalékuknak az orvosbéremelésről szóló törvény a jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Kincses Gyula hangsúlyozta, hogy valóban történelmi mértékű béremelés történt - ráadásul régóta szerették volna felszámolni a hálapénz intézményét -, csak éppen a csomagolás váratlan, és ahogy fogalmazott, az orvostársadalom érdekét sértő tényezőket tartalmaz.

Kincses úgy érzi, amennyiben az orvosok tudták volna, miről van szó, és nem meglepetésszerűen jön a törvény, hanem egyeztetés után, lehetett volna róla beszélni, más lett volna a fogadtatása. “Számos olyan félelem tapad a törvényhez, ami nem jogos, de nem nyugtatja meg senki a kollégákat” - magyarázta Kincses, aki hozzátette elég pszichés terhet jelent az orvosoknál a járvány, nincs semmi szükség, hogy ezt tetézzék, rontsák a belső békét.

Hiába a béremelés, az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt

 

“Így legyen” - nyugtázta Kincses az EMMI az ATV Híradónak küldött reakcióját, hogy a törvény részleteinek kidolgozásában is a MOK-ra támaszkodnak majd, de elmondta, hogy ilyen egyeztetésre még nem kaptak meghívást.

“Mi nem üzeneteket szeretnénk, hanem vagy korrekt tárgyalást vagy jogszabályi garanciát.”

Azzal tisztában vannak, hogy nagyon komoly vállalás a kormány részéről a béremelés, hogy ez költségvetési szinten jelentős tétel, és Kincses úgy véli, éppen ezért fölösleges egyeztetési hibákkal rontani a helyzeten.

Az Orvosi Kamara azonnali járványügyi cselekvésre szólította fel a kormányt, és Kincses azt látja, hogy nem kaptak elutasítást, egy része meg fog valósulni, hiszen a racionalitás ezt követeli.

“A járványhelyzet még nem tragikus”- de az lehet. Kincses Gyula kiemelte, hogy “bevatakozás nélkül úgy fogunk járni, mint a csehek.”

Fontos a halálozási számokat figyelni, de nem lehet ez a cselekvés indikátora, ugyanis Kincses elmagyarázta, hogy két-három hetes késéssel jelzi a járvány súlyosbodását. Nem elég ekkor dönteni, ha megemelkedik ez a mutató.

Kincses Gyula végül reagált Müller Cecília szavaira, miszerint jelenleg Magyarországot nem fenyegeti az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége. A MOK elnöke reméli, hogy ezt azért mondta a tiszti főorvos, mert már készülődik egy rendelet, ami segít a helyzeten. Ebben az esetben lehetséges, hogy kibírja a magyar egészségügy. De ehhez nem elég az ágazati eszközök - például lélegeztetőgépek, ágyak felszabadítása - beszerzése. Korlátozásokra van szükség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink