Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-28 21:57:00

Kiderült, melyik magyar államtitkárt tilthatták ki Ukrajnából

Potápi Árpád, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: „egyelőre nem tudom, hogy elárulják-e a neveket, feltételezést tudok csak mondani, hogy az egyik én lennék. A másikat viszont nem tudjuk, keressük”.

Ukrajna megtiltotta a beutazást két magyar tisztségviselőnek. A külügyi tárca vezetője azt mondata, az egyik a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett, a másikról pedig nem árult el semmit.

Az ukrán miniszter szerint „az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe.” Így reagált arra, hogy Szijjártó Péter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat. A nap folyamán egyébként bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet is, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján a kitiltott személyek kilétéről úgy nyilatkozott:

„egyelőre sem a Külügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség, sem én személyesen nem kaptam semmilyen hivatalos értesítőt arról, hogy nem kívánatos személy lennék Ukrajnában. Egyelőre nem tudom, hogy elárulják-e a neveket, feltételezést tudok csak mondani, hogy az egyik én lennék. A másikat viszont nem tudjuk, keressük.”

Hozzátette: érhetetlen számukra az eset, és hangsúlyozta, hogy kötelességüknek tartják hogy a határon túli magyarsággal foglalkozzanak, és őket bármilyen módon segítsék őket.

atv.hu/Mandiner

Ajánlom

További belföldi híreink