Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-27 11:53:00

Operatív törzs: Müller Cecília súlyos figyelmeztetést küldött

Az országos tiszti főorvos mindenkit arra kér, hogy ne vegyen részt olyan rendezvényen, ahol nem muszáj részt vennie.

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt 24 óra adatai alapján az látszik, hogy továbbra is a járvány felszálló ágában vagyunk. 2079 új fertőzöttet regisztráltak és 63-an hunytak el. Kórházban 2891 főt kezelnek, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen - részletezte az országos tiszti főorvos. Hangsúlyozta, hogy a járványügyi éberséget továbbra is fent kell tartani.

Leszögezte, hogy az egyéni felelősség nem elhanyagolható. Felhívta azok figyelmét, akik valamilyen rendezvényen vesznek részt, hogy tartsák be az intézkedéseket, és hordjanak maszkot.

A tiszti főorvos kijelentette, hogy a kórházak felkészültek a fertőzöttek ellátására.

Azokban az iskolákban, ahol korábban koronavírus-fertőzöttet találtak, a honvédség segítségét is igénybe veszik, csak fertőtlenített intézménybe mehetnek vissza a diákok és a tanárok.

Azt tanácsolja, hogy mindenki mondjon le azokról a programokról, amikre nem kötelező elmennie.

A 42. és a 43. hetet összehasonlítva dinamikus emelkedés látszik. Minden korosztályban emelkedett a fertőzöttek száma, de az arányok eltolódtak: a 43. héten a 40-49 éveseknek az aránya volt a legmagasabb, tehát minden 5. fertőzött ebből a korosztályból került ki.

A fertőzöttek 15 százaléka 15 éven aluli. A fiatalabb korcsoportról a fertőzés átterjedt az idősebb korosztályra - folytatta Müller.

Ha a 34. és a 43. hét közötti időszakot nézzük, az látható, hogy a 40-49 éves korosztályban azonosított fertőzöttek aránya 16 százalékról 23 százalékra, míg az 50-59 év közötti fertőzöttek aránya 7 százalékról 17 százalékra nőtt.

Az elhunytak életkora 49-92 közé tehető. A pozitív esetek kb. 20 százalékát a főváros területén azonosították, a legmagasabb pozitivitási arány Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordul elő.

Különösen megugrott a pozitivitások száma Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Veszprém megyében. Egy hét alatt a duplájára nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A járvány kezdete óta az látható, hogy továbbra is Budapest, Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye érintett a leginkább - részletezte a tiszti főorvos.

"Csak együtt, közösen sikerülhet ellaposítani a járványgörbét" - hangsúlyozta Müller. Ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszerben jó teljesítményt tudjanak nyújtani, nagyfokú fegyelmezettségre van szükség mindenkitől.

Kiss Róbert rendőralezredes tájékoztatójában elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 48 rendőri intézkedést kezdeményeztek. Tömegközlekedésen 17 maszkkötelezettségi intézkedést folytattak le, egy személlyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Az elmúlt 24 órájában 26 rendőri intézkedést hajtottak végre a korridorokon. 21 személy helyszíni bírságot kapott.

Újságírói kérdésre Müller elmondta, hogy várandós, illetve szoptatós kismamákat is elérheti a fertőzés, ebben az esetben azt kéri, mindenképp tájékoztassák az orvosukat. Az látható, hogy nem okoz a koronavírus semmilyen rendellenességet a magzatnál.

A tiszti főorvos újságírói kérdésre kifejtette, hogy erőteljesen emelkedik a fertőzöttek száma. Úgy gondolja, ha szükség van rá, meg kell történjenek a jogszabályok szigorítása, de ettől függetlenül kiemelte az egyéni felelősség fontosságát.

Ajánlom

További belföldi híreink