Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-27 12:44:00

MSZP: fokozott védelmet kell nyújtani a kismamáknak és a magzatoknak

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány alatt fokozottan védje a kismamákat és a születendő magzatokat.

Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője keddi, online sajtótájékoztatóján javaslataikat ismertetve azt kérte, hogy a járványhelyzet miatt gyermekükkel otthonmaradó szülőknek járjon távolléti díj, ami megegyezik a teljes fizetésükkel. Ezt az állam közvetlenül fizesse ki a munkavállalóknak - tette hozzá.

Azt is javasolta, hogy a távolléti díjat azoknak a kismamáknak is fizessék ki, akik a terhesség teljes időtartama alatt otthon maradnak.

A járványügyi okokból gyermekükkel otthon maradó szülőket, illetve a kismamákat illesse meg felmondási védelem is - kérte a képviselő. Egyúttal arra is felszólította a kabinetet, hogy erősítse meg a védőnői szolgálatot és a terhesgondozást.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, azt is kezdeményezik, hogy a várandós kismamákat folyamatosan és ingyenesen teszteljék.

Az MSZP azt is követelte, hogy a kormány juttasson maszkot, kézfertőtlenítőt és tisztálkodási eszközöket tartalmazó higiéniai csomagot a hátrányos helyzetű térségekben élő, gyermeket váró családoknak.

Felszólított, hogy a családi pótlékot, a gyest, a gyermeknevelési támogatást és az anyasági támogatást azonnal emeljék a duplájára. A megduplázandó anyasági támogatás első felét a várandósság hatodik hónapjában azonnal kapják meg a családok - tette hozzá.
Végül azt kérte, hogy a gyermeket váró kismamák és a három év alatti gyermekek mindenképpen jussanak hozzá influenza elleni védőoltáshoz.

Fogytán az influenza elleni vakcina

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink