Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-27 21:17:00

FESZ-elnök: egyre több egészségügyi dolgozó fertőződik meg, veszélybe kerülhet az ellátás

63 halálos áldozatot követelt a koronavírus az elmúlt 24 órában itthon. Az orvosi kamara cselekvésre buzdít, mert szerintük máskülönben akár több száz halott is lehet naponta. Megkeresésünkre az EMMI azt írta: szükség esetén további intézkedések hoz a kabinet. Az elmúlt 24 órában 2 079 új fertőzöttet azonosítottak, 243-an vannak lélegeztetőgépen. Híradónknak az egészségügyi szakszervezet elnöke azt mondta: az ágazatban is folyamatosan nő a fertőzöttek száma, ami ellátási nehézségekhez vezethet.

Orbán Viktor másfél hónappal ezelőtt beszélt arról beszélt, a második hullám védekezésének sikerét a halálesetek illetve a megmentett életek számában lehet majd mérni. A nyilatkozat napján ketten haltak meg a koronavírus miatt, azóta viszont ez a szám több mint a harmincszorosára, 63-ra emelkedett.

A járvány gyors felfutása kapcsán kedden a Magyar Orvosi Kamara is állásfoglalást adott ki. A szigorúbb intézkedések mellett az orvosok – egyebek mellett – azt kérik a kormánytól, hogy a COVID-ellátóhelyeken szűntessék meg az ütemezhető ellátások nyújtását, és hogy rendszeresen szűrjék az egészségügyi dolgozókat. Máskülönben akár több százas halálozási számokkal kell szembenézni.

Híradónk kereste a szaktárcát. Azt írták: szükség esetén további intézkedéseket hoz a kormány, de a védekezés mellett az ország működése a cél.

Eközben a szabályok szigorú betartására buzdít az országos tiszti főorvos is. Müller Cecília mindenkit arra kért: senki ne vegyen részt olyan rendezvényen, ami nem életbevágó.

Fertőzött egészségügyi dolgozók

Az egészségügyben dolgozók is naponta a frontvonalban küzdenek. Híradónknak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta: folyamatosan nő a fertőzött dolgozók száma, ez pedig a betegellátásra és a betegekre is kihatással lehet. Soós Adrianna szerint vizsgálatok és beavatkozások maradhatnak el, de a várólisták is nőhetnek.

A DK szerint az egészségügyben is a széleskörű tesztelés lehet a megoldás. De nemcsak az egészségügyben, az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben és szociális intézményekben dolgozókat is rendszeresen tesztelni kellene – tette hozzá híradónknak nyilatkozva a párt egészségpolitikusa. Komáromi Zoltán szerint az átvezénylésekkel az egekbe nőhetnek a várólisták ott, ahol kevesebb egészségügyi dolgozó marad.

Koronavírus: 63 halott egy nap alatt, a Kamara cselekvésre szólítja fel a kormányt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink