Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-27 20:52:00

Farkas Örs: jelenleg van elég influenza elleni oltóanyag

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője azt mondta, a kormányzat folyamatosan szerzi be az oltóanyagot, a háziorvosoknak jelezniük kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé, ha a hozzájuk első körben kiszállított adag elfogyott.

Farkas Örsöt az ATV Egyenes beszéd című műsorában kérdezték a napokban közzétett fotójáról is, amelyen maszk nélkül látható az Újpest-Fradi meccsen. A szóvivő azt mondta, a kép a meccs végén készült, és csak később tudatosult benne, hogy ez a közösségi médiában nem fog jól mutatni. Úgy fogalmazott: munkahelyén "nem dicsérték meg" a kép miatt, de elismerte, hogy hibázott.

Inluenza elleni védőoltás: van elég oltóanyag?

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban azt mondta: a kormány első körben annyi oltóanyagot szerzett be, ami a tavaly beadottnak a duplája. Első körben ebből a készletből kaptak a háziorvosok, ahol ez az adag elfogy, azt jelenzi kell az NNK-nak, és a központ ezt pótolja.

Hozzátette, hogy a kormány folyamatosan szerzi be az oltóanyagot. Farkas Örs szerint influenza elleni vakcinából jelenleg az igényeknek megfelelően van elég az országban.

Az ENSZ ajánlása szerint az igazolt fertőzöttek számának 5% alatt kell lennie a teszten átesettek körében - erre a szóvivó úgy reagált: az NNK már gyorsteszteket is bevon, ezzel növelhető az elvégzett vizsgálatok száma. Hozzátette: vannak napok, amikor ez az arány 5% alatt van, és van, amikor fölötte, szerinte ezért érdemesebb ezt egy bővebb időintervallumon belül vizsgálni.

A Magyar Orvosi Kamara mai közleményében konkrét intézkedéseket kért a kormánytól a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. Farkas Örs azt mondta, Magyarország az első hullám idején sikeresen védekezett, de már akkor is lehetett tudni, hogy a második hullám alatt a védekezés egészen más lesz Európa-szerte és itthon is. Hozzátette: a MOK korábban is tett javaslatot az operatív törzsnek, amely erre továbbra is nyitott, és minden véleményt meghallgat.

A szóvivő kijelentette: az operatív törzs folyamatosan vizsgálja az előzőhullámban alkalmazott védekezési lépéseket, mint például az idősek vásárlási idősávja.

Koronavírus: Elegendőek a kormány lépései?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink