Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-27 06:01:00

Immunológus: oltás esetén legalább egy évig marad még a maszk és kézmosás

Az utóbbi napokban jelentősen megugrott a koronavírus fertőzöttek és elhunytak száma. Kásler Miklós közben a újabb járványkórházakat jelölt ki az országban, a vírus elleni vakcina pedig még hosszú ideig nem lesz elérhető.

Lisziewicz Julianna immunológus szerint az első hullám csak bemelegítés volt, nagyon alacsonyról indultunk, most már sokkal nagyobb a fertőzöttség szintje.

Az immunológus az Egyenes beszédben hangsúlyozta, hogy ez egy vírus, mi mint emberek, mint állam, csak védekezni tudunk vele szemben.

A szakemberek azt gondolják, hogy a valódi fertőzöttség tizedét mutatják csak a tesztek eredményei. Egyértelműen látszik, hogy emelkedő íve van most a járványnak az Egyesült Államokban és Európában, viszont Indiában most csökkenő pályára lépett.

Azt mondta, hogy egy járvány idején a hullámokra lehet számitani, viszont ezek egyre nagyobbak lesznek. A nyájimmunitás kapcsán megjegyezte, hogy vannak olyan riportok, akik egy újabb, mutáns verzióját is elkapták a vírusnak - itthon is van már olyan esetről tudomás, aki kétszer kapta el.

Decemberre várják 3 különböző vakcina klinikai eredményeit az Egyesült Államokban, a hatóságnak el kell döntenie, hogy engedélyezi-e tömegek beoltását.

Kordában tartható a második hullám?

 

Az immunológus közölte, a hatóság csak akkor fogja engedélyezi, ha legalább 50 százalékos a hatékonysága- nem lehet tudni viszont, hogy mennyi időre ad védettsége az oltás. Az is kérdés lesz, hogy az emberek be akarják-e oltani magukat. Az immunológus szerint sem egy vakcinát, sem egy terápiát nem lehet senkire se rákényszeríteni, informálni kell az embereket elsődlegesen.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekvakcinák nagyon biztonságosak, azt elismeri, hogy az újak kapcsán nem áll ennyi adat rendelkezésre. Azt is elmondta, hogy elindult a vakcinák tömeggyártása annak ellenére, hogy még nem engedélyezték. Első körben Egyesült Államokban indul el az oltás, de az EU nagyon erősen lobbizik, hogy hozzánk is eljussanak.

Nem csak a tömegvakcina jelent megoldást, ők például azon dolgoznak, hogy előre jelezzék, kinél milyen immunválaszra van szükség a vírus okozta támadás kivédésére. Lisziewicz Julianna részletesen kifejtette, hogy egy mesterséges intelligencia rendszerrel próbálják az emberek genetikáját vizsgálni, és feltérképezni, milyen természetes anyagokkal lehetne az immunrendszert erősíteni ahhoz, hogy fel tudja venni a küzdelmet a vírussal szemben.

Azt is leszögezte, hogy oltás esetén is legalább egy évig marad még a maszk és a kézmosás.

at.vhu

Ajánlom

További belföldi híreink