Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-26 20:08:00

Gyurcsány Ferencet elszomorítja Kövér László: nem a politika az életünk, még ha sokat foglalkozunk is vele

Lehet-e a politika nyelve a szeretet? – tette fel a kérdést a közösségi médián keresztül Gyurcsány Ferenc, aki elismerte, hogy filmbe illő a kérdés, pályázott is már korábban Hugh Grant szerepére, amikor táncolt, de nem lett túl nagy sikere. A DK elnökét a szeretet-elméletéről, Vidnányszky Attiláról, valamint pártja és saját jövőjéről kérdezte Rónai Egon az Egyenes beszédben.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a szeretet nyelvéről való elmélkedést a legutóbbi Kövér László-Jakab Péter konfliktus váltotta ki. Ez bizonyos értelemben egy reakció, de egy provokatív kérdésfeltevés is. Az Egyenes beszédben kijelentette, hogy neki nem dolga megvédeni Jakabot, de azért mégis az lenne a cél, hogy normálisan éljünk egymás mellett. Szerinte az ellenfelelet nem emberként kell minősíteni , a politikai teljesítményét érdemes kritizálni.

Másképp ítéli meg a politikai riválisai politikai teljesítményét, mint azt, hogy emberként milyenek, mert hogy az nem is tudja, hiszen nincsen kapcsolatuk a kormánypártiak 99 százalékával, nem tudja, milyen emberek.


„Lehet nagyon banális amit mondok, csak arra akartam rávilágítani, hogy az életünk nem a politika, még ha sokat is foglalkozunk vele. Miért jó az, ha emberi minőségében bántjuk a másikat? Hiszen a végén együtt kell élnünk ebben az országban” - magyarázta a volt miniszterelnök.

Arra készülnek, hogy másfél év múlva ők vezetik az országot, viszont itt fognak maradni azok a politikus társaik és a rájuk szavazók, akik valószínűleg nem lesznek túl boldogok egy ellenzéki győzelem esetén. Gyurcsány szerint nincs dolog ítélkezni emberi minőség dolgában politikusként, az mások dolga. Ez nem azt jelenti, hogy ő most politikusként puhább lesz az Orbán-kormánnyal, mert azt gondolja, hogy cudar világot teremtettek. De szerinte itt meg kell állni.

Arra a kérdésre, hogy visszavonja-e ennek kapcsán Vidnyánszky Attilának tett földönfutós kijelentését elmondta, hogy, eben az ügyben egy tapodtat nem hátrál, „akik egy diktatórikus rendszerben szerepet játszottak, azok ne kapjanak szerepet a következő, demokratikus kormányban”.

A Gyurcsány-jelenség létezik Magyarországon, ami a DK elnöke szerint azt jelenti, hogy megosztó a személye, de mivel minden karakteres politikusra igaz ez, ezzel nincs problémája.

Szerinte a DK az egyetlen olyan politikai párt, aminek politikájában nem volt érdemi korrekció, a belső vitáikat nem teszik kirakatba, nagyon vigyáznak egymásra, tűzbe megy az utolsó emberért is, „aki nem lop, és az emberi méltóságot nem sérti meg, amellett kiáll”.

Gyurcsány szerint a magas támogatottságukban benne van az, hogy a velük együttlévő pártoknak voltak problémáik. Továbbá rájött arra, hogy a DK ha csak Gyurcsány-párt lesz, nem tud sikeres lenni, ezért elkezdték nyitni a pártot. Szerinte ez volt a legjobb döntés. Vannak kudarcok, de az igazi teljesítmény az, ha fel tudnak állni, és a DK felállt. Abban látja a szerepét, hogy legyen egy nagy, demokratikus közösség, amiben a DK és így ő is ott van.

Vigyázni kell a pártok különbözőségére- 2022-ben bármi is lesz, de az ellenzéki pártstruktúra át fog alakulni. Létrejött az ellenzéki választői kategória, ez pedig kikényszeríti a pártok részéről az ehhez való alkalmazkodást- szögezte le Gyurcsány Ferenc.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink